<-- NIET ACTIEF -->

Al gehoord van hormoonyoga? Schrik niet. Je benen hoeven niet in je nek. En zweverig is deze vorm van yoga ook niet. De oefeningen bij hormoonyoga zijn krachtig en een beetje uitdagend. Het doel: de hormoonproductie in het lichaam reactiveren. Ook fijn: het lichaam wordt leniger en strakker. Met deze vier oefeningen kun je vandaag nog beginnen. 

Door dynamische oefeningen wordt er energie gestuurd naar de organen die de hormoonhuishouding reguleren, de hypofyse, schildklier en eierstokken. Het effect is dat kwalen die gerelateerd zijn aan onze hormonen, zoals slaapproblemen, opvliegers en hoofdmijn, minder word en soms zelfs verdwijnen. De volgende oefeningen werken verzachtend, herstellend en laten je helemaal tot rust komen. Maar: ze zijn ook een tikkeltje uitdagend.

Oefening 1: de schouderstand (kaars)

Lig op je rug. Breng je voeten samen en je armen naast je lichaam. Houd je nek en rug goed op de grond en til je benen op tot een hoek van negentig graden. Plaats je handen onder je heupen en til je heupen richting het plafond. Loop met je handen richting je schouderbladen, zodat je benen recht omhoog zijn. Adem rustig in en uit en houd deze houding een aantal seconden vast. Kom er dan voorzichtig uit.

Goed voor: je bekkenbodem, bloedsomloop en de stimulering van je schildklier. Dat is bevorderlijk voor je stofwisseling en hormoonhuishouding. Ook werkt deze houding ontspannend.

Oefening 2: de krijger

Ga met je benen wijd gespreid staan. Draai je rechtervoet naar voren, je linkervoet blijft zo staan. Buig nu je rechterknie, let erop dat je knie niet verder dan je enkel komt. Je linkerbeen blijft gestrekt. Breng je gewicht iets naar je rechterbeen. Strek je rechter- en linkerarm en kijk naar je rechterhand. Je kunt er ook voor kiezen om recht vooruit te kijken, zoals op de afbeelding.

Goed voor: het stimuleren van de organen in je buik, je bloedsomloop en het stretchen van je heupen, liezen en schouders.

Oefening 3: de boomhouding

Ga rechtop staan met je voeten tegen elkaar. Breng je rechtervoet omhoog en plaats hem in je rechterdijbeen. Zodra je je evenwicht hebt gevonden, breng je je armen omhoog met je handpalmen tegen elkaar. Richt je aandacht op één punt. Zo is het makkelijker om in de houding te blijven staan.

Goed voor: meer rust in je hoofd, het verbeteren van je concentratie en balans en het versterken van je beenspieren.

Oefening 4: de kathouding

Ga op handen en knieën zitten. Zet je handen recht onder je schouders en draai ze iets naar buiten. Zorg dat je knieën recht onder je bekken staan en dat je rug recht is. Adem in en maak je rug hol, je hoofd beweegt hierbij iets naar achter. Als je uitademing komt, maak je je rug bol net zoals een kat doet. Je hoofd hangt hierbij iets naar beneden. Herhaal het hol en bol maken van je rug op je in- en uitademing.

Goed voor: het stimuleren van de organen in je buik, een soepele rug, ontspanning.