<-- NIET ACTIEF -->

Nachtzweten, urineverlies en opvliegers. Dat klinkt als de overgang. Oren dicht … want van de overgang willen we niets weten en dat hopen we zo lang mogelijk zo te houden. Toch? Heus, prettig is anders maar de overgang is niet het einde. Opvallend is dat veel vrouwelijke BN´ers de overgang wél in the spotlight zetten.

De overgang is net zo belangrijk als je puberteit

Twintig jaar geleden sprak niemand over de overgang. De kwaaltjes hoorden er gewoon bij en als je daar een probleem van maakte zat dat tussen je oren. Het onderwerp was zelfs zo onsexy dat vrouwen er zelf er ook maar niet over praatten. Het doodzwijgen en negeren is echter vreemd: elke vrouw komt in de overgang, het is een belangrijke fase in je leven omdat je niet meer vruchtbaar bent én de lichamelijke gevolgen en problemen kunnen groot zijn.

De laatste tijd verandert dit. Dat de overgang niet het einde is, komt deels door de aandacht die vrouwen zelf voor deze fase opeisen. En ook BN’ers roeren zich in de discussie. Zo schreven de actrices Isa Hoes en Medina Schuurman het boek Te Lijf. Een boek over hoe je van de overgang de beste tijd van je leven maakt. Isa Hoes en Medina Schuurman: ‘Over de overgang wordt weinig gesproken. Het is geen ‘sexy’ onderwerp. Maar ondertussen heeft het op veel vrouwen een enorme impact. Zit je in de overgang, weet dan: je bent niet alleen. Tegenwoordig zijn vrouwen in de overgang geen afgeschreven besjes meer op weg naar het einde.’

De overgang net zo belangrijk als puberteit

Boekenschrijfster Francine Oomen wist niet wat haar overkwam, toen ze werd overvallen door een reeks symptomen. De overgang? Daar had ze nog niet eerder aan gedacht. In haar boek Oomen Stroomt Over beschrijft ze haar persoonlijke strijd in deze periode. De overgang is volgens Oomen net zo belangrijk als de puberteit en de zwangerschap, maar krijgt vaak die aandacht niet.

Care For Women specialiste Catherine van Heest bracht twintig jaar geleden als één van de eersten een boek uit over dit onderwerp, een zelfhulpgids geheel in het teken van deze periode.

Dat de overgang momenteel hot topic is, vindt zij positief. Maar, de informatie die naar buiten wordt gebracht is volgens Van Heest niet opmerkelijk of nieuw. “Ik schreef mijn eerste boek naar aanleiding van mijn moeder: zij zat in de overgang. Opmerkelijk genoeg was er bijna geen hulp en informatie te vinden. Nu staat het internet er vol mee. In de boeken die ik de afgelopen jaren schreef, staat wat we nu weten.”

De overgang is meer dan opvliegers

Wat volgens Van Heest opvalt is de aandacht voor de overgang. “Dit heeft naar mijn idee ook te maken met het feit dat vrouwen ouder worden en langer werken. Als je last krijgt van heftige opvliegers is dat niet prettig op je werk. Dus ga je op zoek naar de oorzaak. Het geeft vrouwen een gevoel van erkenning als er meer in het openbaar over gesproken wordt, zoals je nu ziet gebeuren. En het is herkenbaar. Weten dat je niet de enige bent, dat is ontzettend belangrijk. Vroeger werd gezegd dat het ouder worden tussen de oren zit.”

Dat de overgang meer is dan een periode dat je last hebt van opvliegers of slecht slapen, onderkent Van Heest. Ze wil benadrukken dat vrouwen dat niet klakkeloos hoeven te accepteren zoals vroeger. “Vrouwen die heftige klachten hebben, en dat zijn er genoeg, kunnen professionele hulp krijgen. De overgang is net als de puberteit een belangrijk lichamelijk proces.”

Hier lees je wat je zelf kunt doen bij overgangsverschijnselen.