<-- NIET ACTIEF -->

Maar liefst tachtig procent van de vrouwen heeft er wel eens last van: vaginale klachten. Dat kan variëren van droogheid tot vreemde afscheiding. Ben jij benieuwd of jouw vagina gezond is? Wij zetten veel voorkomende klachten op een rijtje, inclusief symptomen en handige tips. En: is voeding de weg naar een gezonde vagina?

Ruim de helft van de vrouwen die een schimmelinfectie heeft, voelt zich vies, chagrijnig of onaantrekkelijk. De meeste vrouwen gaan er meteen mee naar de huisarts, blijkt uit onderzoek. Toch vinden veel vrouwen het fijn om zelf te weten wat er aan de hand is. gezondNU zet drie vaak voorkomende klachten op een rijtje.

Vaginale schimmelinfectie

Symptomen: Jeuk, pijn bij vrijen en plassen, een rood, gezwollen en soms pijnlijk slijmvlies en een witte, brokkelige afscheiding.

Handig om te weten: Een vaginale schimmelinfectie is onschuldig en gaat vaak vanzelf over. Heb je veel last van klachten of houdt het lang aan, dan kun je via de huisarts vaginale tabletten, capsules of crème krijgen. De precieze oorzaak is overigens onduidelijk. Het lijkt op een toename van een schimmel (candida) die gewoon in de vagina thuishoort.

Bacteriële vaginosis

Symptomen: Veel afscheiding die witgrijs van kleur is en een vreemde geur heeft.

Handig om te weten: Bij vaginale afscheiding is de natuurlijke balans verstoord; bepaalde bacteriën overheersen. Hoe dat komt is onbekend. Het gaat meestal vanzelf over na een paar weken. Bacteriële vaginosis lijkt op een vaginale schimmelinfectie. Het verschil is dat bij candida de afscheiding wit en brokkelig is, maar niet stinkt.

Vaginale droogheid

Symptomen: Droog, rood, schraal, vaak ook jeuk of irritatie en pijn bij het vrijen.

Handig om te weten: Heb je een droge vagina, dan maak je te weinig vocht aan. Dit ontstaat meestal als gevolg van hormonale veranderingen, zoals de menopauze. Het kan ook komen door medicijngebruik, stress, vermoeidheid of gebruik van zeep bij het wassen van de vagina.

Verhelpen & voorkomen

De meeste vaginale klachten verdwijnen vanzelf weer. Je kunt een paar dingen doen om dit te versnellen en in het vervolg klachten te voorkomen. Zo is het beter om je vagina te wassen met lauw water en niet met zeep. Draag verder katoenen ondergoed, niet te strak zittende kleding en gebruik zo min mogelijk inlegkruisjes.

Voeding voor je vagina

Avocado, noten, kokosolie, kurkuma, zoete aardappel. Als we onderzoeken en websites mogen geloven, helpen heel veel voedingsmiddelen tegen vaginale klachten. Is dat echt zo? Allereerst: van veel voedingsmiddelen is niet wetenschappelijk bewezen dat ze gezond zijn voor je vagina. Ten tweede: heb je veel klachten, dan kun je beter naar de huisarts of diëtist gaan voor advies. Maar: “De vaginale flora is van haar stabiliteit sterk afhankelijk van een gezonde darmflora. Je dieet kan de geur van je vagina beïnvloeden. Ananas zou bij zowel mannen als vrouwen zorgen voor een fijnere geur (en smaak!). En yoghurt bevat bacteriën die je vagina gezond maken,” vertelt diëtist Dascha Willemsen van diëtistenpraktijk DDiëtist. En wat als je niet je hele dieet wilt omgooien? Willemsen: “Vermijd dan in ieder geval geraffineerde suikers. Enorme schommelingen in je bloedsuikerspiegel kunnen namelijk schimmelinfecties veroorzaken.”

Willemsen vertelt welke voedingsmiddelen goed zijn voor een gezonde vagina en welke producten je beter kunt vermijden. Handige spiekbriefjes tijdens een rondje in de supermarkt:

Eet-dit-wel-lijstje: Kwark, volkoren en meerzaden brood (zoals zuurdesembrood, roggebrood, rijstwafels), (biologisch) rookvlees, rosbief, jonge kaas en Hüttenkase, ongebrande noten en zaden, kruidenthee, groente- en fruitsap (tomaat,grapefruit,citroen), eieren, rauwkost – bij voorkeur biologisch.

Eet-dit-niet-lijstje: Geraffineerde suikers, brood/toast/beshuit waar gist in zit of witte/niet-volkoren producten, broodbeleg als ham, worstsoorten, oude en belegen kaas, zoetigheid, schimmelhoudende producten (champignons, schimmelkaas), melk van dierlijke oorsprong, varkensvlees, vette vleeswaren, alles in blik, zoet fruit en overrijp fruit.

5x vaginafeitjes

  1. Je vagina is lichtzuur.
  2. Duizenden zenuwen zijn verpakt in je clitoris, veel meer dan in de penis.
  3. Versterking van je bekkenbodemspieren, en dus je vagina, kan een orgasme verbeteren.
  4. Eén op de 4000 tot 5000 vrouwen is geboren zonder vagina en baarmoeder. Ze hebben overigens wel eierstokken, een clitoris en schaamlippen.
  5. De vagina heeft een pH (zuurgraad) van 4 tot 5. Dat is vergelijkbaar met tomaten, druiven en bier.