<-- NIET ACTIEF -->

Stemmingswisselingen, een lager libido, eetbuien en moeilijk kunnen afvallen. Je hormonen kunnen een totaal ander mens van je maken. En nee, echt niet alleen tijdens je menstruatie, zwangerschap of overgang. Hoe houd je je hormonen – en dus jezelf – in balans? Dit stappenplan helpt je op weg.

Stap 1: Beweeg je hormonen in evenwicht

Door te sporten breng je de spier- en vetmassa met elkaar in balans, waardoor je hormonen ook meer in evenwicht zijn. Wandelen helpt de afvoer van stresshormonen, zeker als je dat doet in de natuur. Krachttraining zorgt voor sterke spieren.

Stap 2: Vermijd chronische stress

Zo lang chronische stress een rol in je leven speelt, staat je brein in de overlevingsstand en gaat alle energie zitten in het produceren van stresshormonen. De rest heeft daaronder te lijden. Belangrijk dus om chronische stress te tackelen. Vind daarvoor je eigen manier. Denk aan: mindfulness, yoga, gezonde voeding, hardlopen, massage, afspreken met vrienden en leuke dingen ondernemen.

Stap 3: Eet kwaliteitscalorieën

Niet calorieën, maar vooral de kwaliteit van je calorieën bepalen je (hormonale) gezondheid. Voeding die rijk is aan vitamines, mineralen, sporenelementen en beschermende stoffen kan je echt een gezondheidsdienst bewijzen. Let daarbij op een gezonde balans van langzame koolhydraten, eiwitten en goede vetten.

Stap 4: Probeer niet te stress-eten

Ga voedingsmiddelen uit de weg die je stresshormonen aanjagen en de ontstekingsgevoeligheid vergroten. Neem dus geen suikers, frisdranken, sapjes, zoetstoffen, snelle koolhydraten en foute vetten.

Stap 5: Koester je darm en lever

Je darmen en lever spelen een belangrijke rol in het afbreken, recyclen en omzetten van alle hormonen. Koester ze: eet in elk geval vaak iets wat gefermenteerd is en eet meer vezels! Meer groente (minimaal 400 gram per dag) is een prachtig begin. En probeer ook goed te voelen welke voedingsmiddelen ‘goed’ vallen en welke niet. Pas daar je eetpatroon op aan.

Stap 6: Vergeet de goede vetten niet

Gebruik dagelijks gezonde vetten uit bijvoorbeeld noten, zaden, olijven en avocado. Voor je hormonen zijn omega-3- en omega-9-vetzuren geweldig. Beperkt juist industriële vetten en de overmaat aan omega-6-vetzuren.

Stap 7: Slaap genoeg

Dat je ‘s ochtends moe wakker wordt en moeite hebt met opstaan, kan komen door een disbalans in de aanmaak en afbraak van cortisol. Door sneller in slaap te vallen en beter te slapen, kun je hier verandering in brengen. Melatonine wordt steeds vaker gebruikt om in slaap te vallen, maar wist je dat je melatonine ook uit voeding kunt halen? Je vindt het onder andere in banaan, lijnzaad, haver en amandelen. Volg ook deze tips om beter te slapen.