<-- NIET ACTIEF -->

De gemiddelde Nederlander heeft één á twee keer per week seks. Terwijl de één er geen genoeg van krijgt, is de ander er moeilijk voor warm te draaien. Waarom heeft de één altijd zin en de ander niet? En hebben mannen echt een hoger libido? gezondNU dook in het mysterie van zin en geen zin.

Libido, geslachtsdrift of sekslust. Op internet vind je allerlei tips om je sex drive een boost te geven. Van meer sporten tot het eten van vijgen. Maar wat is je libido nu precies? “Het is een maat voor de behoefte aan seksualiteit en de drijfveren die daarmee gepaard gaan”, vertelt Melanie van Heijst, arts seksuele gezondheid. Die behoefte is bij lang niet iedereen even groot. Naast dat het verschilt van persoon tot persoon, is het volgens Van Heijst ook afhankelijk van je levensfase, levensomstandigheden en zelfs je geslacht.

Mannen hebben een hoger libido

Dat mannen over het algemeen een hoger libido hebben dan vrouwen, is geen fabel. Dit komt door het mannelijke hormoon testosteron. Vrouwen hebben niet alleen minder van dit hormoon, maar hun libido is ook complexer. De behoefte aan seks is bij vrouwen moeilijker te sturen en meer afhankelijk van omgevingsfactoren. Melanie van Heijst: “Het vrouwelijk libido wordt door veel meer factoren beïnvloed, waaronder hormonen. De overgang zorgt bijvoorbeeld voor een vermindering van het vrouwelijk hormoon oestrogeen. Dit kan vaginale droogheid, pijn bij het vrijen en ongecontroleerd urineverlies geven. Allemaal niet bevorderlijk voor de zin in vrijen.”

Lange relatie = minder seks?

Dat je aan het begin van een relatie meer zin hebt in seks dan wanneer je twintig jaar bij elkaar bent, is niet gek. Als je verliefd bent, komen er verschillende liefdeshormonen vrij, zoals oxytocine en fenylethylamine. Het eerste hormoon zorgt voor binding en maakt je knuffelig, het tweede hormoon is een soort liefdespeptide, waardoor je hartslag sneller gaat kloppen en er extra bloedtoevoer naar de geslachtsdelen gaat. Op den duur neemt de aanmaak van deze hormonen af. Daarom is het niet gek dat je wanneer je langer in een relatie bent minder seks hebt.

3 tips voor meer zin in seks

1. Train je bekkenbodemspieren. Sterke bekkenbodemspieren maken seks spectaculairder en kunnen je libido verhogen. Ze worden niet voor niets de ‘seksspieren’ genoemd. Als je deze spieren beter kunt samentrekken, verhoogt de intensiteit van orgasmen en neemt de bloedtoevoer naar de vagina toe. Dit voorkomt vaginale droogheid. Ook voor mannen heeft het zin om deze spieren te trainen; het verbetert erecties en geeft meer controle over orgasmen. Je vindt je bekkenbodemspieren door de plasstraal te onderbreken. Span deze spieren langzaam aan en houd ze tien tellen vast. Herhaal dit iedere dag.

2. Fris je geheugen op. Hoe vaker je seks hebt, hoe makkelijker je weer zin krijgt. Door regelmatig een orgasme te krijgen, wordt het beloningssysteem in onze hersenen geactiveerd. En nee, dat betekent niet dat je zin moet maken. Wel kan het werken om je af en toe in een vrijpartij te storten als je nog niet heel erg opgewonden bent. Soms geniet je er pas van als je bezig bent. En met deze herinnering nog vers in je geheugen, heb je waarschijnlijk sneller weer zin in seks.

3. Leer jezelf beter kennen. Seksuoloog Ingeborg Timmerman vertelde eerder aan gezondNU dat geen zin in seks hebben, een uitnodiging is om opnieuw te ontdekken wie je bent en wat je nodig hebt. Als ineens de zin in seks verdwijnt, is dat niet zomaar iets. Het zegt iets over jou.