<-- NIET ACTIEF -->

Soms duurt het langer dan verwacht om zwanger te worden. Als het na een jaar proberen niet is gelukt, kunnen daar verschillende oorzaken voor zijn. Die oorzaak kan zowel bij de man als bij de vrouw liggen.

Is er wel een eisprong?

Om zwanger te worden moet er bij een vrouw een eicel uit een van de eierstokken vrijkomen (de eisprong). Soms is het onzeker of er wel een eisprong is. Bijvoorbeeld bij vrouwen die niet vaak of zeer onregelmatig menstrueren. De kans op een eisprong vermindert door intensief sporten, sterk afvallen, een laag lichaamsgewicht of juist overgewicht. Een spannende situatie of ingrijpende gebeurtenis kan ook het evenwicht verstoren.

Eileiders niet doorgankelijk

Als de eileiders niet goed doorgankelijk zijn, kan dit ook leiden tot onvruchtbaarheid. De zaadcel kan de eicel niet meer bereiken. Bij sommige vrouwen zitten de eileiders dicht door een eileiderontsteking of een operatie in de onderbuik. Een eileiderontsteking kan ook ongemerkt plaatsvinden, bijvoorbeeld als gevolg van een seksueel overdraagbare aandoening (soa) zoals chlamydia.

Onvruchtbaarheid bij de man

Bij een man is de meest voorkomende reden van onvruchtbaarheid te weinig sperma of een te lage kwaliteit van het sperma. Bij mannen is bijna altijd sprake van verminderde vruchtbaarheid doordat de kwaliteit van het sperma niet optimaal is. Zaadcellen kunnen negatief worden beïnvloed als een man ziek is (bij koorts of een virusinfectie) maar ook door andere factoren, zoals een erfelijke afwijking of een behandeling tegen kanker op jonge leeftijd.

Ook leefstijl kan de mannelijke vruchtbaarheid verminderen:

  • Door te veel alcoholgebruik (meer dan twee glazen per dag), roken en drugsgebruik wordt de zaadkwaliteit minder;
  • Een te hoge temperatuur in de zaadballen veroorzaakt een slechtere zaadkwaliteit. Dit gebeurt door het dragen van strakke (onder)broeken, veel gebruik van hete baden en sauna en bij mannen die een zittend beroep hebben.
  • Te vaak klaarkomen (meerdere keren per dag) of juist te weinig klaarkomen vermindert het aantal zaadcellen per zaadlozing.  De beste hoeveelheid zaadcellen ontstaat als een man eens in de drie tot vijf dagen klaarkomt.

Blijf communiceren met elkaar

Bij een derde van alle stellen die niet zwanger kan worden, zijn zowel de vrouw als de man vruchtbaar. Toch lukt het niet zwanger te worden.

Regelmatig vrijen in de vruchtbare periode is natuurlijk belangrijk om zwanger te worden. Maar bij mannen en vrouwen die graag kinderen willen en waarbij het niet lukt, kan dit vrijen een opgave worden omdat er te veel spanning is. Het is belangrijk dit uit te spreken naar elkaar en eventueel raad te vragen aan een arts.