<-- NIET ACTIEF -->

Bij vrouwen tikt de biologische klok genadeloos door als ze ouder wordt. Maar nu blijkt dat ook mannen niet lang hun kinderwens kunnen uitstellen. De kwaliteit van sperma neemt al rond de leeftijd van 35 jaar af. Dan wordt de kans op een zwangerschap kleiner.

Amerikaanse wetenschappers van de universiteit van Washington analyseerden spermamonsters van 5081 mannen tussen de 16 en 72 jaar oud. Ze keken onder andere naar de hoeveelheid spermacellen, de beweeglijkheid en de vorm van de cellen. Daar kwam uit dat deze drie factoren vrij stabiel bleven tot de 34e verjaardag van de mannen. Daarna nam het aantal spermacellen af.

Vruchtbaarheid mannen

Opvallend is dat ook de verhouding tussen sperma dat Y- of X- chromosomen bevat, verandert. Deze chromosomen bepalen of je een jongen of een meisje krijgt. Mannen ouder dan 55 jaar hebben meer kans op het krijgen van dochters.

Wat moet je als man eten om vruchtbaarder te worden?

‘Hollands’ eten (aardappels, groente en een stukje vlees) is goed voor de mannelijke vruchtbaarheid: het aantal zaadcellen in het sperma is tweemaal zo hoog bij mannen met een voedingspatroon dat rijk is aan aardappel (veel foliumzuur) en vlees (zink).

Onvruchtbaarheid bij de man

Bij een man is de meest voorkomende reden van onvruchtbaarheid te weinig sperma of een te lage kwaliteit van het sperma. Bij mannen is bijna altijd sprake van verminderde vruchtbaarheid doordat de kwaliteit van het sperma niet optimaal is. Zaadcellen kunnen negatief worden beïnvloed als een man ziek is (bij koorts of een virusinfectie) maar ook door andere factoren, zoals een erfelijke afwijking of een behandeling tegen kanker op jonge leeftijd.

Ook leefstijl kan de mannelijke vruchtbaarheid verminderen:

  • Door te veel alcoholgebruik (meer dan twee glazen per dag), roken en drugsgebruik wordt de zaadkwaliteit minder;
  • Een te hoge temperatuur in de zaadballen veroorzaakt een slechtere zaadkwaliteit. Dit gebeurt door het dragen van strakke (onder)broeken, veel gebruik van hete baden en sauna en bij mannen die een zittend beroep hebben.
  • Te vaak klaarkomen (meerdere keren per dag) of juist te weinig klaarkomen vermindert het aantal zaadcellen per zaadlozing. De beste hoeveelheid zaadcellen ontstaat als een man eens in de drie tot vijf dagen klaarkomt.