<-- NIET ACTIEF -->

Stellen die geen kinderen kunnen krijgen, kiezen doorgaans te snel voor vruchtbaarheidsbehandelingen. Dit stelt gynaecologe Noortje van den Boogaard naar aanleiding van haar onderzoek aan het VUmc. Een kwart van de vrouwen heeft net zoveel kans om zwanger te raken zonder ivf. Van den Boogaard onderzocht het beleid dat artsen toepassen bij stellen met een onvervulde kinderwens. Uit het onderzoek blijkt dat voor 25 procent van de stellen geldt dat de kans om op natuurlijke wijze zwanger te worden even groot is, als bij een behandeling.

Niet zwanger? Gewoon blijven proberen

Volgens Van den Boogaard worden vruchtbaarheidsbehandelingen door koppels als ‘normaal’ bestempeld, terwijl een afwachtend beleid ook uitkomst biedt. Dit houdt in dat paren in een periode van zes tot twaalf maanden worden begeleid door een arts. Voor de stellen geldt hierbij dat zij zwanger raken op een natuurlijke wijze toch moeten blijven proberen.

Ivf-behandeling vaak gezien als oplossing

In Nederland krijgt ongeveer één op de zes paren te maken met vruchtbaarheidsproblemen. De reden hiervan is niet altijd bekend. Van deze stellen krijgt één op de vijf paren een ivf-behandeling. Koppels vertrouwen er niet altijd op dat er wel degelijk een kans is om zwanger te raken door het zelf te proberen. Daarnaast hebben zij verkeerde verwachtingen over het eerste bezoek aan de arts. Zo verwachten stellen dat ze na de eerste vruchtbaarheidsbehandeling al zwanger raken. In het geval van een ivf-behandeling blijft ongeveer de helft van de paren kinderloos na drie pogingen.

Op een relaxte manier zwanger worden

Maar niet alleen bij de vrouwen en mannen met een kinderwens moet de knop om. Ook artsen moeten volgens Van den Boogaard anders met ivf omgaan. Het blijkt dat zij het moeilijk vinden stellen te overtuigen van een zwangerschap via de natuurlijke weg.

Van den Boogaard ziet dat koppels vaak op het internet zoeken naar informatie. Artsen moeten zelf beter op de hoogte zijn van vruchtbaarheidsbehandelingen, goede voorlichting geven en paren geruststellen, zodat er minder snel voor een behandeling gekozen wordt. Dit kan de stellen een ivf-behandeling, die vaak als zwaar en intensief wordt ervaren, besparen.

Tenslotte geeft Van den Boogaard als advies:
“Het is belangrijk dat paren relaxt met hun kinderwens omgaan. Neem het vrijen: er kan gelet worden op de eisprong, maar doe dit niet al te krampachtig.”

Dossier: Wil je meer weten over zwanger worden en de zwangerschap? Ga dan naar het dossier Zwangerschap »