<-- NIET ACTIEF -->

De redactie van gezondNU wist het al lang, vrouwencardioloog Angela Maas is een topper! Afgelopen week werd ze gekozen tot Vrouw van Nu 2015 en kreeg ze de Maak het Verschil-award, meer dan terecht vinden wij. Zo zette ze ons aan het denken in het maart-nummer van gezondNU: “Dagelijks sterven 57 vrouwen aan hart- en vaatziekten tegenover vijftig mannen.”

Al jaren vraagt vrouwencardioloog en hoogleraar Angela Maas aandacht voor de verschillen tussen mannen en vrouwen in symptomen, onderzoek en behandeling bij hart- en vaatziekten. En zet ze zich in om de zorg voor het vrouwenhart duurzaam te verbeteren. In het maart-nummer van gezondNU interviewden wij haar over de verschillen tussen het mannen- en vrouwenhart. Een bijzonder interview vol eyeopeners. Hieronder lees je de opvallendste fragmenten:

Een vrouwelijke hartpatiënt wordt meestal net zo behandeld als een mannelijke. Wat is daar mis mee?

Angela Maas: “Mannen en vrouwen verschillen fundamenteel tot in iedere cel van het lichaam vanaf jonge leeftijd tot hoge leeftijd. Ons vrouw-zijn heeft consequenties voor de manier waarop allerlei metabolisme werken: de manier waarop de vaten en ons skelet verouderen, waarop we ziekten krijgen, de manier waarop medicijnen werken. Cardiologen hebben zich hier nooit in verdiept. Het vakgebied heeft zich ontwikkeld met de mannelijke patiënt als norm. De kans dat de hartklachten van een vrouw onjuist gediagnosticeerd worden is relatief groot, omdat het vaak niet de standaardklachten zijn.”

Waarin verschillen de klachten bij mannen en vrouwen?

 “Mannen hebben tijdens een hartinfarct meer pijn op de borst, terwijl vrouwen de pijn vaak elders ervaren, zoals laag op de rug, tussen de schouders of in de kaken. In alle aspecten van gezondheid en ziekte zijn we verschillend. Ook in de manier waarop stress een rol speelt. Een vrouw van zestig of ouder sterft tien keer zo vaak aan een ‘gebroken hart’ na een stressvolle gebeurtenis- bijvoorbeeld als de partner of een kind is overleden – dan een man. Een dergelijk acuut hartinfarct is bij mannen zeldzaam.”

Wanneer moet je je als vrouwen zorgen maken over je hart?

“Als je merkt dat een activiteit die vorig  jaar nog prima ging ineens niet meer gaat. Dat je hijgend bovenaan de trap staat, omdat je steeds lucht tekort komt. Of dat je je man niet meer bij kunt houden en erover denkt om een elektrische fiets te kopen. Maar je moet je ook zorgen maken als je ineens heel erg benauwd wordt of intense pijn op de borst ervaart. Dat je denkt; wat is dit? Je moet dan meteen de dokter bellen. Mannen doen dat. Vrouwen interpreteren, mannen rapporteren. Dat is een belangrijk communicatieverschil waarmee vrouwen zichzelf tekort doen.”

Wist je dat havermout eten je bloeddruk op peil kan houden? De lekkerste recepten vind je in Havermoutje »