<-- NIET ACTIEF -->

Wie veel en vaak hoofdpijn heeft, krijgt vaak het advies een hoofdpijndagboek bij te houden. Zo’n dagboek helpt je inzicht en grip te krijgen op wanneer de hoofdpijn er is en hoe erg de hoofdpijn is. Maar hoe maak je zo’n dagboek? Wat moet je precies opschrijven? Hoe vaak? We zetten de belangrijkste tips op een rij.

In Nederland heeft vier procent van de mensen elke dag hoofdpijn. En waar die vandaan komt – géén idee. Als de hoofdpijn vaak terugkomt, is een dagboek bijhouden de beste manier om te kijken of je grip kunt krijgen op de pijn. Maar het is lastig om zomaar aan een dagboek te beginnen. Wat moet je precies opschrijven? Hoe vaak moet je iets opschrijven op een dag dat je hoofdpijn hebt?

De kern van een dagboek is dat je elke dag invult hoe erg de pijn is, wat je die dag deed en welke medicijnen je hebt gebruikt. Het doel is om zo een patroon te ontdekken. Misschien zie je dat de pijn sterk gerelateerd is aan stress, slecht slapen of bepaalde voeding. Zo kun je jezelf in de gaten houden en je patroon aanpassen. Dit zou een fikse hoofdpijn of migraineaanval kunnen voorkomen.

Zo maak je een dagboek:

  1. Schrijf kort wat je deze dag deed en wat je voelde. Denk hierbij aan stress in de ochtend omdat je je had verslapen, druk was op het werk, problemen thuis had of ruzie met je partner of kinderen.
  2. Schrijf wat je deze dag eet en drinkt, ook de chips, snoep en koekjes. Je eetpatroon heeft veel invloed op je lichaam.
  3. Beschrijf wat je voelt als je hoofdpijn hebt. Waar voel je de pijn? Voelde je alleen hoofdpijn of was je ook misselijk?
  4. Geef de pijn per keer een cijfer op schaal van 1 tot 10.
  5. Schrijf het tijdstip op hoe laat de hoofdpijn begint en eindigt.
  6. Beschrijf als er iets verandert in je omgeving. Je kan denken aan het weer, een nieuwe werkruimte met meer licht of drukke periode.
  7. Gebruik je medicijnen? Beschrijf dan ook welke, hoeveel en hoe zwaar ze zijn.
  8. Vul het dagboek ook in als je geen hoofdpijn hebt. Dit is belangrijk om te zien wat de reden is waarom je geen hoofdpijn hebt.

Een voorbeeld van een dagboek

Voorbeeld hoofdpijndagboek