<-- NIET ACTIEF -->

Zonnebril op en weer af, zout zeewater en ijskoude airco. Niet alleen de winter is het seizoen voor gevoelige, geïrriteerde en droge ogen, maar ook de zomer. Wat werkt tegen dit vervelende gevoel? En kunnen je ogen eigenlijk ook verbranden? Dit zijn de beste tips tegen geïrriteerde en droge ogen in de zomer.

Je ogen zijn één van de meest kwetsbare organen van je lichaam. Het weer hoeft maar iets te veranderen of je merkt het direct. Vooral de winter staat bekend als ‘het droge ogen seizoen’, maar ook in de zomer zijn je ogen extra kwetsbaar. Gelukkig zijn er genoeg dingen die je kunt doen om droge, prikkende, rode en gevoelige ogen in de zomer te voorkomen.

Droge ogen door de airco

De airco komt als geroepen als je naar Zuid-Frankrijk rijdt, probeert te slapen in een tropisch land of aan het werkt bent als het buiten warm is. In een airconditioner wordt warme lucht naar binnen gezogen over een koude verdamper. Gekoelde en minder vochtige lucht wordt dan naar buiten geblazen. Hierdoor is de lucht niet alleen graden lager, maar ook een stuk droger. De kans op geïrriteerde, droge of tranende ogen is daarom groter.

Dit kun je doen: Zet de airco niet te koud. De overgang van binnen naar buiten is dan niet alleen te groot, maar je krijgt ook eerder last van geïrriteerde ogen. Zet de airco alleen aan als het écht nodig is en loop regelmatig naar een ruimte zonder airco.

Rode ogen door de zee

Hoe zouter het water is, hoe meer het je ogen irriteert. Daarom krijg je eerder rode ogen van zeewater en zweet, dan van tranen.

Dit kun je doen: Natuurlijk kun je proberen om geen water in je ogen te krijgen, alleen is dit onbegonnen werk als er hoge golven zijn. Als je water in je ogen krijgt, probeer dan niet te wrijven maar te knipperen. Gebruik waterproof zonnebrand en draag het liefst geen make-up in zee. De kans op geïrriteerde ogen is dan minder. Wanneer je tijdens het sporten vaak zweet in je ogen krijgt, is een ouderwets zweetbandje de oplossing.

Tranende ogen door de zon

Niet schrikken: naast onze huid kan ook ons hoornvlies verbranden door UV-licht. Je kunt dit onder andere merken door tranende, brandende ogen, hoofdpijn en tijdelijk wazig zien. In de meeste gevallen herstelt het hoornvlies gelukkig vanzelf, maar op de lange termijn heeft het groot effect. Want net zoals een verbrande huid eerder oud wordt, versnelt zonlicht ook het verouderingsproces van de ogen. Op latere leeftijd kan het zelfs tot staar leiden.

Dit kun je doen: Draag een zonnebril, ook als het bewolkt is. Zelfs door een dicht wolkendek komt nog veel UV-straling. Een zonneklep of pet helpt ook je ogen beschermen tegen de zon.

Vermoeide en droge ogen door lezen

Je hebt mensen die uren aan één stuk kunnen lezen en de tijd en de wereld om hen heen compleet vergeten. Dat je na deze leesmarathon vermoeide en droge ogen hebt, is niet gek. Hetzelfde gevoel kun je hebben na een dag computerwerk of het kijken van tig afleveringen van die verslavende serie.

Dit kun je doen: Normaal knipperen we elke twintig tot dertig seconden, waardoor er een dun laagje traanvocht over je oog verdeeld wordt. Dit zorgt ervoor dat je scherp ziet. Als je lang een boek leest of naar een beeldscherm kijkt, knipper je automatisch minder vaak. Probeer hier daarom bewust van te zijn en kijk regelmatig even weg van je boek of computer.

Lees meer over dit onderwerp in ons dossier Droge ogen »