Wie slecht ziet, draagt een bril. Maar wie slecht hoort, draagt lang niet altijd een gehoorapparaat. Een hoortoestel achter je oren associëren we met ouderdom en slijtage. Kan dat ook anders? gezondNU dook in de wereld van het hoortoestel. Het goede nieuws: de nieuwste generatie hoortoestellen draag je ín je oor en zie je van buiten niet zitten.

Ruim tien procent van de Nederlanders heeft gehoorverlies. Maar zij dragen lang niet allemaal een hoortoestel. Hoewel het laatste onderzoek alweer een tijdje oud is, blijkt uit cijfers van TNS NIPO dat ongeveer twintig procent van de mensen met een hoortoestel het dragen van een hoortoestel niet maatschappelijk geaccepteerd vindt. Gemiddeld wachten mensen zeven jaar nadat zij slechter zijn gaan horen met het aanschaffen van een hoortoestel. Slechts een minderheid, (een vijfde), zet de stap binnen een jaar.

Hieruit blijkt dat al dat het aanmeten van een hoortoestel niet alleen een lichamelijke kwestie is, ook een psychische. Alsof we moeten erkennen dat we echt een dagje ouder worden. En dat willen we niet.

Daarom is een hoortoestel belangrijk

Toch is een hoortoestel belangrijk als je slechter gaat horen. Niet alleen omdat het fijner en veiliger is dat je alles meekrijgt, het is ook is beter om je gehoorproblemen op tijd te erkennen. De gehoorzenuw vertaalt geluid vanuit het oor naar de hersenen. Deze zenuw moet geprikkeld blijven. Als die zenuw te lang geen impulsen krijgt, kun je niet meer goed wennen aan een hoortoestel.

Maar dan toch – dat lelijke ding achter je oren … Dat hoeft niet meer. Het goede nieuws is dat er hoortoestellen zijn die je niet meer ziet zitten. De nieuwste generatie hoortoestellen worden in je gehoorgang geplaatst door een erkende specialist. Het hoortoestel zit in het benige gedeelte van de gehoorgang, de microfoon bevindt zich op ongeveer vier millimeter van het trommelvlies. Dit soort hoortoestellen hoef je ’s avonds niet uit te doen, zijn helemaal onzichtbaar en blijven maandenlang zitten.

Gehoorverlies steeds jonger

Gehoorverlies komt niet alleen voor bij ouderen. Ruim tien procent van de Nederlanders heeft gehoorverlies. Van deze mensen is de helft zelfs jonger dan 55 jaar. Toch dragen mensen gemiddeld pas vanaf hun 70e een gehoorapparaat. Volgens Michel Makker, Algemeen Directeur van Connect Hearing Nederland, is dit onverstandig: “Bij negentig procent van de mensen met gehoorverlies kan een hoortoestel de communicatie verbeteren. En communicatie is zo belangrijk. Goed horen zorgt voor verbetering van persoonlijke relaties, zoals meer intimiteit en een afname van verstoorde, negatieve communicatie. Als je slechthorend bent en een hoortoestel draagt, neemt je gehoorverlies en met name de spraakverstaanbaarheid minder snel af dan wanneer je geen hoortoestel draagt.”

Meer weten? Kijk op lyrictesten.nl en connecthearing.nl

In dit boek lees je meer over de meest voorkomende oor- en hoorproblemen en geeft adviezen »