Iemand snuit zijn neus, een ander zingt vals en ergens ligt een baby te huilen. Soms is het best fijn als je even niets zou horen. Gelukkig zijn deze geluiden er niet altijd, maar mensen met oorsuizen hebben onophoudelijk last van een zoemend geluid, gepiep of gesuis. Ook steeds meer jonge mensen horen een geluid dat nooit meer weggaat.

Bij oorsuizen (tinnitus) hoor je constant een geluid dat ontstaat in het oor zelf. Meest is dat geluid onder de twintig decibel en extra aanwezig wanneer het stil is. In Nederland hebben zo’n miljoen mensen last van tinnitus. En dat zijn niet alleen ouderen, maar ook steeds meer jongeren onder de dertig jaar. Ruim een miljard jongeren over de hele wereld lopen groot risico op gehoorverlies.

Volume op maximaal

De oorzaken van oorsuizen zijn heel divers. Een bloedvatafwijking, oorsmeerprop, hersenschudding, medicijngebruik, beschadiging van het trommelvlies. Die laatste kan het gevolg zijn van te harde geluiden. In ongeveer zeventig procent van de gevallen wordt tinnitus veroorzaakt door een overdosis lawaai. Niet zo gek dat steeds meer jongeren oorsuizen hebben. In de kroeg, bioscoop, discotheek en bij festivals wordt de volumeknop vaak flink opengedraaid tot zo’n 100 decibel. Na tien minuten kan dat al acute gehoorschade opleveren.

De piep die volgt na een avondje stappen, wordt ook wel piepstress of disco-tinnitus genoemd. Door het lawaai kan het gehoorsysteem moeilijk tot rust komen en hoor je een piep of fluittoon. Na een tijdje verdwijnt die piep weer. Maar wie zich vaak aan lawaai blootstelt, loopt het risico dat de piep niet meer verdwijnt.

Klachten verminderen

Als je bij de dokter aankomt met oorsuizen, zal die je meestal vertellen dat het niet te genezen is. Gelukkig zijn er wel manieren om het gepiep dragelijker te maken:

  • Masseer je oren zo’n vijf minuten. Maak een ronddraaiende beweging met je vingers ter hoogte van je oren. Dit verbetert de doorbloeding.
  • De hersenen zijn in staat om een geluid naar de achtergrond te dringen. Maak daar gebruik van door je aandacht te verplaatsen naar andere geluiden.
  • Ontspan door meditatie, goede nachtrust, rustige muziek of een (natuur)wandeling.
  • Vermijd lawaai, stress, nicotine en drank.

Heb jij (nog) geen last van oorsuizen, maar wil je wel je gehoor beschermen? Deze twaalf tips helpen je »

Tinnitus, otosclerose, Ménière. Heb jij een hoorprobleem en ben je op zoek naar informatie en tips? Lees dan dit boek »