Hoofdluis

In Nederland zijn er steeds meer kinderen met hoofdluis; ieder jaar overkomt het vijftien procent van de kinderen op de basisschool. Hoofdluizen zijn kleine parasieten die bloed uit de hoofdhuid zuigen.

Algemeen | Klachten bij hoofdluis | Behandeling | Oorzaken van hoofdluis | Tips & vragen

Algemeen

Hoofdluizen

Naar schatting hebben jaarlijks vijftien procent van de kinderen op de basisschool last van hoofdluis. Dit aantal neemt toe. Een mogelijke reden voor de toename is dat luizen resistent worden voor de insecticiden in de meeste luizenmiddelen.

Kleine beestjes

Hoofdluizen zijn kleine beestjes (twee à drie millimeter groot). Ze zitten het liefst dicht op de warme, behaarde hoofdhuid, waaruit ze het bloed zuigen waar ze van leven. Hun favoriete plekken zijn achter de oren en in de nek. De luis is normaal grijsblauw, maar als hij bloed heeft opgezogen, verandert zijn kleur naar roodbruin. De eitjes (neten) hebben een witgele kleur. Ze lijken op roos, maar de eitjes zitten vastgekleefd aan het haar, waar roos los tussen het haar zit. De neten komen binnen tien dagen uit. De jonge luizen zijn na zeven tot tien dagen volwassen en leven dan ongeveer een maand. In die tijd leggen ze ca. 250 eitjes.

Parasieten

De hoofdluis kan alléén op een mens leven. Ze kunnen niet overspringen via jassen, knuffels of mutsen, maar springen over door lichamelijk contact. Het krijgen van luizen heeft niets te maken met lichamelijke hygiëne; luizen zitten zowel op schone als vieze hoofden. Luizen zijn parasieten. Parasieten zijn minuscule diertjes die van hun gastvrouw of gastheer leven. Andere bekende parasieten zijn teken, vlooien, muggen, mijten en de malariaparasiet.

Klachten bij hoofdluis

De voornaamste klacht bij hoofdluis is jeuk. De jeuk is vervelend, maar onschadelijk. Als bij het krabben de hoofdhuid wordt beschadigd, kunnen er huidinfecties ontstaan, wat wel gevaarlijk kan zijn.

Als een kind hoofdluis heeft, is er niet altijd sprake van jeuk. Je kunt dus het beste regelmatig het hoofd van je kind controleren.

Behandeling

Zelf doen bij hoofdluis

  • Kam gedurende veertien dagen het haar met een speciale luizenkam. Kam boven een stuk wit (keuken)papier de luizen van de hoofdhuid. Op deze manier kunt u zien hoeveel luizen bij het kammen meekomen. Kam via de ronding van het hoofd en eindig bij de haarpunten. Spoel de luizen door de wc of wasbak. Maak de kam na gebruik goed schoon, zodat je niemand per ongeluk met de eitjes besmet.
  • Vastgeplakte eitjes kun je losweken met wat azijn. Hierna kunnen ze uit het haar gekamd worden.
  • Gebruik tijdens of na het kammen een speciaal middel tegen luizen. Deze zijn verkrijgbaar als lotion of shampoo.
  • Controleer ook de andere huisgenoten op hoofdluis door hun haar door te kammen. Als zij geen luizen hebben, dan hoeven ze verder ook niet behandeld te worden.
  • Blijf na behandeling het kind en eventueel ook de huisgenoten controleren op luizen.
  • Als je luizen ontdekt bij je kind(eren), waarschuw dan de school of de kinderopvang. Ook opa’s en oma’s, sportclubs, buitenschoolse opvang en ouders van vriendjes krijgen hier graag bericht over, zodat ze zelf maatregelen kunnen nemen.

Hoofdluismiddelen

Gebruik bij voorkeur een als geneesmiddel geregistreerd antihoofdluismiddel op basis van dimeticon. De hoofdluis is steeds vaker ongevoelig (resistent) voor andere werkzame stoffen, zoals malathion en permetrine. Als deze middelen niet hebben gewerkt, probeer dan een antihoofdluismiddel met een andere werkzame stof. Er zijn verschillende producten te koop die de luizen verstikken – hierbij is resistentie niet mogelijk.

Oorzaken van hoofdluis

De oorzaak van hoofdluizen is een besmetting met de luizenparasiet. Hoofdluis wordt hoofdzakelijk overgebracht door direct haar-haarcontact. De parasieten kunnen niet verspreid worden via jassen, mutsen of knuffels, want ze kunnen alleen op mensen overleven.

Tips & vragen

Artikelen in het dossier

7 dingen die je darmen je willen vertellen

7 dingen die je darmen je willen vertellen

0
Hoe is het met je darmen? Grote kans dat je zegt: ‘prima’. Want zeg nu eerlijk: let je eigenlijk wel op je darmen? Vaak...
Eet je lever gezond

Eet je lever gezond