Insectenbeten

Wespen en bijen steken om zich te verdedigen. Muggen en dazen zien jou als een lekker hapje. En teken gaan letterlijk onder je huid zitten om zichzelf te voeden met jouw bloed – soms zelfs dagenlang. Al deze insecten hebben één ding gemeen: na de steek zorgen ze voor pijn en, bij een teek, soms zelfs voor een ziekte.

Muggen, wespen, vlooien, bijen en natuurlijk: teken. Het zijn allemaal insecten die bijten of steken. Soms uit zelfverdediging zoals een wesp. Een teek steekt omdat ze zich wil voeden met menselijk bloed , het is om die reden een parasiet.

Gif door een insectenbeet

Als insecten steken, brengen ze een giftige stof in de huid. Niet de prik zelf, maar het gif veroorzaakt jeuk, pijn of zwelling. Sommige mensen hebben veel last van een insectensteek, anderen merken er nauwelijks iets van.

Wat te doen na een insectenbeet? | Klachten | Behandeling | Tips & vragen

Wat te doen na een insectenbeet?

De meest voorkomende steek is die van een mug, maar wat moe je doen als je door een ander insect wordt gestoken?

Steek van een mug, vlo of mier

De steek van een mug, vlo of mier voel je meestal niet, maar je merkt wel dat er een bultje op de huid ontstaat en dat je jeukt hebt. De rode bult verdwijnt meestal vanzelf. Probeer zo min mogelijk te krabben. Als je de huid kapot maakt, dan open je de weg voor infecties.

Wespensteek en bijeensteek

De steek van een bij of wesp is pijnlijk. Je krijgt meestal een flinke bult of een blaasje. Vooral een bijensteek geeft veel zwelling. Bijen laten hun angel in de huid achter als ze steken.

Wespen reageren agressiever dan bijen. Als wespen zich bedreigd voelen, aarzelen ze niet te steken. Een bij of wesp spuit wat gif in je – je lichaam reageert daarop. Meestal heeft een steek geen grite gevolgen. In een enkel geval, zoals bij een allergie, kan een bijen- of wespensteek een heftige reactie geven.

Misselijk na een wespensteek

In een enkel geval is de reactie na een wespensteek heel heftig. Degene die is gestoken wordt binnen vijf tot twintig minuten misselijk, krijgt jeuk over zijn hele lichaam, gaat overgeven en kan moeilijk ademen en slikken. Soms raakt hij zelfs bewusteloos. In dat geval is directe medische hulp noodzakelijk. Ook als iemand door een wesp of een bij in de keel is gestoken, kan er een levensbedreigende situatie ontstaan. Bel ook dan de eerste hulp.

Steek van een steekvlieg (daas)

Een daas (steekvlieg) steekt niet, maar bijt. Tijdens het bijten snijdt de daas je huid open en dat kan een kleine, maar vervelende en pijnlijke wond veroorzaken. De snuit van een daas bestaat uit tal van kleine mesjes, waarmee ze zelfs door dunne kleding kan bijten. De beet doet pijn en er ontstaat een jeukbult. Dazen zijn snel en heel agressief. Ze bijten zodra zij contact maken met de huid. Ze komen vooral op af warmte en beweging.

Tekenbeet

Een teek blijft op de bijtplek zitten. Het beestje laat pas los als het zich heeft volgezogen met bloed. Een teek lijkt op een kleine platte spin en is doorgaans één tot drie millimeter groot. Door het opzuigen van bloed zwelt de teek langzaam op tot een bruin-zwart bolletje van een centimeter.

Teken leven vooral in struiken en hoog gras, in bossen, duinen en parken. De favoriete plekken waar ze mensen bijten, zijn de lies, oksels en knielholte.

Na een tekenbeet

Haal een teek zo snel mogelijk weg, want hoe langer de teek in je huid zit, hoe groter de kans dat hij ziekteverwekkers overdraagt. Sommige teken zijn besmet met de Borrelia burgdorferi bacterie die de ziekte van Lyme kunnen overdragen. Onlangs werd ook een nieuwe tekenbacterie ontdekt: de Borrelia miyamotoi. De nieuwkomer wordt niet herkend door de standaardtesten en veroorzaakt niet de ziekte van Lyme. Wel reageren ze op dezelfde antibiotica.

Klachten

Na een insectenbeet zie je op de plek waar je bent gestoken een rode plek ontstaan, bultjes en is de huid pijnlijk en gezwollen. Na een tijdje gaat je huid ook jeuken. Normaal gesproken verdwijnt deze reactie na enkele uren of dagen.

Vaak reageren kinderen heftiger op beten of steken van insecten dan volwassenen.

Een algehele (allergische) reactie herken je aan een slap en wak gevoel , duizeligheid en misselijkheid. Soms gaat dit samen met braken. Heel soms is zo’n allergische reactie levensbedreigend .

Insectensteken in het mond en keelgebied kunnen ook gevaarlijk zijn. Door de zwelling in de keel krijg je minder lucht

Overzicht klachten

Na een insectensteek kun je last krijgen van:

  • Pijn
  • Rode bulten
  • Zwellingen
  • Jeuk

Behandeling

Jeuk kan soms met eenvoudige huismiddeltjes worden verholpen zoals de jeukende plek inwrijven met komkommer of met in plakjes gesneden aardappel. Om een zwelling te voorkomen kun je de plek waar je gestoken bent, korte tijd inwrijven met wat azijn, citroensap of verdunde ammonia. Grote zwellingen kun je het beste koelen met een ijskoude doek.

Behandeling beet van een mug, vlo of mier

Het belangrijkste advies bij een muggen- en vlooienbeet is om niet te krabben. De jeukende plekken verdwijnen uiteindelijk vanzelf. Tegen de jeuk kun je wat azijn op de plekken deppen of een verzachtende crème smeren.

Wesp en bij

Probeer na een steek van een bij of wesp het gif zo snel mogelijk uit de wond te zuigen. In het geval van een bijensteek is het goed eerst de angel met een pincet te verwijderen.

Daas

Een beet van een daas kun je het best koelen met een natte doek of een washandje met een paar ijsblokjes erin. Desinfecteer de wond en houdt het goed in de gaten. Wanneer je een rode plek rond de bijtplaats ziet of gele korstjes ontstaan, dan kun je een bacteriële infectie hebben. Neem in dat geval contact op met je huisarts.

Teek

Neem een puntig pincet waarmee je de teek goed bij de kop kunt vastpakken. Je kunt ook een tekenverwijderaar kopen bij de drogist of apotheek. Pak de teek zo dicht mogelijk op de huid bij de kop beet en trek hem er langzaam uit. Het kan zijn dat er een stukje van de kop in je huid blijft vastzitten. Dat komt er vanzelf weer uit, net als bij een splinter. Ontsmet daarna het beetwondje met 70 procent alcohol of jodium. Zet na een tekenbeet ook altijd in de agenda wanneer de beet (ongeveer) was en wanneer de teek is verwijderd, dan kunnen eventuele klachten beter worden herleid.

Tips & vragen

Artikelen in het dossier

Advertorial

7 dingen die je darmen je willen vertellen

7 dingen die je darmen je willen vertellen

0
Hoe is het met je darmen? Grote kans dat je zegt: ‘prima’. Want zeg nu eerlijk: let je eigenlijk wel op je darmen? Vaak...
Eet je lever gezond

Eet je lever gezond