<-- NIET ACTIEF -->

Sinds de uitbraak van het coronavirus verslinden we zeep en desinfecterende handgel. Onze handen wassen is een nóg belangrijkere gewoonte geworden. Maar kun je ook te schoon zijn? Breng je je weerstand niet juist om zeep door je handen vaak te wassen? Wij zochten het uit.

Als er iets is dat ons de afgelopen maanden goed ingepeperd is, dan is het wel het wassen van onze handen. Het schudden van handen hebben we ingeruild voor eindeloos onze handen schrobben. Deden we dat eerst nog snel-snel-snel na een toiletbezoek of voor het eten, nu is er de mogelijkheid om (bijna) overal je handen te desinfecteren. Van de supermarkt tot de sportschool. Maar goed ook, want door regelmatig je handen te wassen verklein je de kans dat je zelf of iemand in je omgeving ziek wordt.

Genoeg bacteriën over

Dat vaak je handen wassen helpt het coronavirus op afstand te houden, blijkt uit onderzoek. Maar heeft al dit geboen en geschrob geen negatief effect op je weerstand? Gelukkig niet. Dit heeft alles te maken met de hoeveelheid bacteriën die op onze huid leven. Er zitten zoveel bacteriën op onze huid, dat je die door je handen te wassen er niet afkrijgt. Het zegt genoeg dat het zelfs chirurgen niet lukt om voor een operatie hun handen honderd procent steriel te krijgen. Ondanks dat ze voor deze klus zo’n twintig minuten uittrekken.

Van deurklink tot trapleuning

Ook belangrijk om te houden: het wassen van je handen werkt maar tijdelijk. Zodra je een
deurklink, telefoon of trapleuning aanraakt, komt je lichaam weer met nieuwe micro-organismen in aanraking. Als je je handen heel vaak wast, moet je afweersysteem dus alsnog hard aan het werk. Bang om je weerstand om zeep te helpen door je handen vaak te wassen, hoef je dus niet te zijn.

Gouden duo bij je handen wassen

Wat wel een uitdaging is: je handen écht schoon krijgen. Want nee, dit lukt niet alleen met een klodder desinfecterende gel en ook niet door je handen een paar seconden onder stromend water te houden. Voor propere handen is het advies om ze twintig seconden lang te wassen met water en zeep en ze daarna goed te drogen. Stromend water water en zeep zijn hierbij je gouden duo. Waarom? Omdat zeep het vet op je handen oplost en met stromend water je de bacteriën letterlijk van je handen wast. Met dit stappenplan van het RIVM kun je bijna niet de fout ingaan:

1. Maak je handen goed nat
2. Neem wat vloeibare zeep uit een pompje
3. Wrijf de handen lang genoeg over elkaar, zorg dat de boven- en onderkant goed bedekt zijn met zeep
4. Wrijf hierbij goed alle vingertoppen in
5. Wrijf ook tussen de vingers
6. Neem ook de polsen mee
7. Spoel de zeep zorgvuldig af met stromend water
8. Droog je handen goed af, vergeet hierbij niet de huid tussen de vingers

Bij het drogen van de handen kunnen er ziekteverwekkers op de handdoek komen. Doe stoffen handdoeken regelmatig in de was. Desinfecterende handgel is een goed alternatief als je je handen niet met zeep en stromend warm water kunt wassen.

Lees meer over dit onderwerp