Kalknagels

Naar schatting heeft tweederde van de Nederlanders weleens een kalknagel: een dikke, doffe, grijs-gele nagel. Niet mooi om te zien en soms zelfs pijnlijk. Het kan zelfs een grote afknapper zijn als je iemands blote voeten ziet. Maar wat veroorzaakt een kalknagel? En vooral, hoe kom je er vanaf?

Algemeen | Klachten | Behandeling | Oorzaken | Artikelen in het dossier

Algemeen

Onze nagels beschermen de gevoelige toppen van de vingers en tenen. Ze bestaan uit huidcellen die zijn verhoornd, een nagel bestaat daarom vooral uit keratine. Schimmels zijn bij iedereen op de huid en onder de nagelranden aanwezig. Pas als de schimmel de huid of nagels binnendringt en zich uitbreidt, heb je een infectie.

Een schimmelinfectie aan de nagel is de meest voorkomende oorzaak van nagelproblemen. De infectie zit vooral bij de teennagels.

Vaak wordt een schimmelinfectie bij de nagel een kalknagel genoemd, ondanks dat het niets te maken heeft met verkalking. Waarschijnlijk is de naam ontstaan door de gelige kleur en omdat de nagel dik kan worden.

Voorkomen is beter dan genezen

Wie eenmaal een kalknagel heeft gehad, zal weten hoe hardnekkig deze kan zijn. Ook komt de infectie vaak eerder weer terug. Het is daarom belangrijk je huid goed schoon te houden, vaak te wisselen van sokken en slippers te dragen in de sauna, kleedkamer en het zwembad.

Behandel een kalknagel snel

Het is belangrijk een kalknagel snel te behandelen. De schimmelinfectie zal zich steeds meer verspreiden en hoe eerder je een behandeling begint hoe beter het effect is. Door lang te wachten wordt niet alleen de nagel slechter, het geeft je ook langer een ongemakkelijk gevoel omdat het geen fraai gezicht is.

Zo verzorg je je nagels

Om je tenen gezond te houden, knip of vijl je de teennagels recht af. Ronde of ovale nagels groeien sneller in en kunnen ontstekingen veroorzaken. Vijl nagels steeds vanaf de zijkant naar het midden toe. Gebruik een ‘bokkenpootje’ van rubber om de nagelriem zachtjes terug te duwen. Het is belangrijk dat voeten en tenen voldoende ruimte hebben in de schoenen.

Klachten

Heb ik kalknagels?

Weet je niet zeker of je een kalknagel hebt? Dit zijn de kenmerken:

  • een dun wit streepje aan de zijkant van je nagel
  • de nagel is dik en dof
  • de nagel verkleurt, vaak wordt hij geel of bruin, maar de nagel kan ook groen, wit of zwart kleuren, dat is afhankelijk van de schimmel
  • er zitten vaak schilfers naast en onder de nagel

Na een langere tijd kan de nagel vervormen. Ook is kan de nagel pijnlijk aanvoelen door de druk tegen de schoen.

Behandeling

Op zich is een kalknagel onschuldig. Toch is behandeling belangrijk. De aangetaste nagel kan ook andere nagels besmetten, ziet er niet fraai uit en kan op den duur pijn gaan doen. Bovendien kun je er ook anderen mee besmetten.

Belangrijk: een kalknagel verdwijnt bijna nooit vanzelf, je moet de infectie behandelen. Helaas is daar geduld voor nodig, het zal enkele maanden duren voordat er weer een mooie, gezonde nagel is gegroeid. Hoe snel de schimmel verdwijnt, hangt af van hoe ernstig de infectie is en hoe lang de infectie al aanwezig is.

De winter is daarom een goede periode om een kalknagel te behandelen, als het zomer is heb je weer mooie nagels.

Er zijn twee behandelmethodes: uitwendig en inwendig.

Uitwendig

Een kalknagel kan van buitenaf worden bestreden. Dit wordt aangeraden bij beginnende of milde vorm van kalknagels. Er zijn diverse zelfzorgmiddelen verkrijgbaar, zoals vloeistof, olie, spray en kalknagelpennen.

Inwendig

Een hardnekkige of terugkerende kalknagel wordt vaak bestreden door het slikken van medicijnen of antischimmel tabletten. Deze zijn alleen op recept van de huisarts verkrijgbaar.

Schoenen en sokken

Ook je schoenen en je sokken kunnen besmet zijn. Dit kan zorgen voor kruisbemetting.

Extra opties

een pedicure kan je helpen bij kalknagels. Denk bijvoorbeeld aan het wegfrezen van de verdikking of je tips geven over voetverzorging.
probeer met een vijl of puimsteen de nagel bij te werken

Oorzaken

Schimmels komen overal voor. Ze zitten in en om het huis, op mensen en dieren en worden continu overgedragen. De schimmel die voor een kalknagel zorgt, is een huidschimmel die zich vooral prettig voelt in vochtige ruimtes.

De besmetting vindt plaats doordat besmette huidschilfers die achterblijven op een natte vloer terechtkomen op de voeten van iemand anders.

In een aantal gevallen loop je meer risico op een kalknagel:

  • bij een lagere weerstand
  • als je nagels beschadigd zijn
  • tijdens het sporten
  • als je te strakke of nieuwe schoenen draagt
  • bij diabetes of aandoeningen waarbij de weerstand verlaagd is
  • als je je huid na het douchen of zwemmen niet goed afdroogt

Kinderen hebben bijna nooit een kalknagel, terwijl oudere mensen juist heel vaak een kalknagel hebben. Dit komt omdat bij het ouder worden de kwaliteit van de nagels vermindert. Er komen sneller scheurtjes in de nagel waardoor een schimmel makkelijker binnen kan dringen. Om die reden hebben ook mensen met een verminderde weerstand een grotere kans op een kalknagel.

Veel mensen proberen zelf hun kalknagels te behandelen. Pas daar wel mee op, je hebt kans op herbesmetting als je bijvoorbeeld een schaar of vijl per ongeluk gebruikt bij je andere nagels.

Artikelen in het dossier

7 dingen die je darmen je willen vertellen

7 dingen die je darmen je willen vertellen

0
Hoe is het met je darmen? Grote kans dat je zegt: ‘prima’. Want zeg nu eerlijk: let je eigenlijk wel op je darmen? Vaak...
Eet je lever gezond

Eet je lever gezond