Kinderziektes

Mazelen, rodehond, bof, roodvonk, waterpokken; dit zijn de klassieke kinderziektes. Omdat we tegen bepaalde ziektes inenten, zoals mazelen en bof, komen deze veel minder voor dan vroeger.

Algemeen | Klachten bij kinderziektes | Behandeling | Oorzaken van kinderziektes | Tips & vragen

Algemeen

Veelvoorkomende kinderziektes

  • Mazelen is een bekende kinderziekte. Het is een zeer besmettelijke virusziekte die zorgt voor klachten als koorts, hoesten, een loopneus en een vlekkerige uitslag.
  • Rodehond (rubella) is een goedaardige kinderziekte die door een virus wordt veroorzaakt. De bekendste klachten zijn platte, rode vlekken over het hele lichaam en opgezette klieren in de nek. In tegenstelling tot mazelen is er geen sprake van verkoudheid hoge koorts.
  • Bof wordt veroorzaakt door het bofvirus. Dit virus zorgt voor een ontsteking van de oorspeekselklier. Wie als kind de bof heeft gehad, is voor het leven immuun.
  • Waterpokken worden ook door een virus veroorzaakt. Nagenoeg elk kind krijgt waterpokken, omdat de ziekte zeer besmettelijk is. Zelfs op een afstand van twee meter kan via de lucht besmetting plaatsvinden.
  • Roodvonk wordt, in tegenstelling tot veel kinderziektes, veroorzaakt door een bacteriële infectie.

Minder bekend

Twee minder bekende kinderziektes zijn de vijfde en de zesde ziekte. Bij beide ziektes komt huiduitslag in de vorm van vlekjes voor. Bij de zesde ziekte kan het kind koorts hebben die snel weer wegtrekt, waarna er vlekjes (die op rodehond lijken) op de romp, hals en benen en armen ontstaan. Als een kind de vijfde ziekte heeft, hoeft het niet in bed te liggen, maar het moet wel binnen blijven.

Klachten bij kinderziektes

  • Mazelen: Mazelen starten als een verkoudheid met rode, waterige ogen. De koorts stijgt en er vormen zich vlekjes; eerst in de mond, daarna achter de oren, op het gezicht, dan op borst en buik en ten slotte op armen en benen. Waarschuw een arts bij koorts boven de 39 graden, benauwdheid, ophoesten van slijm, braken, sufheid, een middenoorontsteking, longontsteking of stijve nek.
  • Rode hond: Kleine rozerode vlekjes ontstaan in het gezicht en daarna op de buik en rug. Na een dag bedekken ze ook armen en benen.
  • Bof: De kaak en het oor doen pijn. Slikken en kauwen verergeren de pijn. Het kind heeft geen eetlust en soms koorts (tot 38 graden). De wang is boller. Na een dag of drie neemt de zwelling af en na ongeveer een week is de kwaal genezen.
  • Waterpokken: Na de besmetting is een kind hangerig, verkouden of koortsig. Rode vlekjes verschijnen die later veranderen in met vocht gevulde blaasjes. Na het openbreken drogen de waterpokken in. Hierna is het besmettingsgevaar voorbij.
  • Roodvonk: De ziekte begint meestal met koorts (ca. 40 graden), gevolgd door keelpijn, hoofdpijn en overgeven. De uitslag lijkt op rood kippenvel en begint met uitslag in het gezicht, behalve rond de mond. Daarna spreidt het zich uit over het lichaam en daalt de koorts. De tong ziet eruit als een aardbei. Tegen de zesde dag is de koorts verdwenen en beginnen tong en huid af te schilferen.

Behandeling

Wat kun je zelf doen

De meeste kinderziektes gaan na verloop van tijd vanzelf over. Laat een ziek kind rustig uitzieken. Een kind geeft zelf goed aan wat het aankan en wil. Probeer het kind veel te laten drinken, vooral bij koorts. Zolang het kind geen honger heeft, is eten niet belangrijk.
Tijdens een infectie met een virus of bacterie is het afweersysteem van de huid vaak lager dan normaal. Geef het afweersysteem tijd om te herstellen. Zorg voor tijd, rust en gezonde voeding.

Niet krabben

Probeer ervoor te zorgen dat het kind niet aan de uitslag of korstjes krabt; hierdoor kan de huid geïnfecteerd raken en littekens ontstaan. Houd de nagels kort en doe een kind ’s nachts sokken om de handen. Was je handen vaker dan normaal, zeker na de verzorging van het kind.
De blaasjes bij waterpokken kunnen ook in de mond ontstaan. Iets kouds eten (een waterijsje bijvoorbeeld) is dan lekker.

Oorzaken van kinderziektes

De meeste kinderziektes, zoals mazelen, rodehond, de bof en waterpokken, worden veroorzaakt voor een virusinfectie. Roodvonk is een uitzondering, omdat het veroorzaakt wordt door een bacteriële infectie (Streptokokkenbacterie).

Bij besmettelijke ziektes wordt vaak gesproken van een incubatietijd, waarmee bedoeld wordt: de tijd tussen de besmetting en de eerste klachten. Rodehond en bof hebben beide een incubatietijd van 2 tot 3 weken, bij roodvonk duurt het 1 tot 7 dagen.

Tips & vragen

Artikelen in het dossier

7 dingen die je darmen je willen vertellen

7 dingen die je darmen je willen vertellen

0
Hoe is het met je darmen? Grote kans dat je zegt: ‘prima’. Want zeg nu eerlijk: let je eigenlijk wel op je darmen? Vaak...
Eet je lever gezond

Eet je lever gezond