Koortslip

Een koortslip is een infectie van de huid en wordt veroorzaakt door het herpesvirus, een virus waarvan meer dan de helft van de mensen drager is. De koortslip ontstaat vaak in de buurt van de lippen, soms bij de neus of de ogen. Er komen kleine blaasjes die jeuken, branden en soms pijnlijk zijn. Na één of twee dagen drogen de blaasjes op en komt er een korstjes op de blaasjes. Na een week zal de lip genezen. Een koortslip komt vaak terug, meestal op dezelfde plek.

Algemeen | Oorzaken | Behandeling | Tips & vragen 

Algemeen

Volgens schattingen heeft een op de vijf Europeanen vanaf achttien jaar wel eens een koortslip: een blaasje op de lip of in de mondhoek, dat prikt en brandt. De veroorzaker is het herpes simplex virus.

Een koortslip ontstaat vaak tijdens een periode van verminderde weerstand, bijvoorbeeld als je griep hebt, gestrest bent of een periode heel weinig slaapt. Ook in de zon kan een koortslip ontstaan.

Bij een slechte weerstand kan de koortslip steeds opnieuw terugkomen. Want ook al trekt een herpes virus zich terug, het virus zelf verdwijnt niet uit je lichaam.

In principe hoef je met een koortslip niet naar de dokter. Als de blaasjes zich echter uitbreiden en zich niet beperken tot de mond, is het verstandig een arts te raadplegen.

Oorzaken

Hoe ontstaat een koortslip

Een koortslip is een veel voorkomende besmettelijke aandoening die wordt veroorzaakt door het herpes simplex virus. Meer dan negen op de tien mensen is drager van dit virus. Als je het eenmaal hebt opgelopen, blijft het de rest van je leven in je lichaam.

Hoewel veel mensen als kind met het virus in aanraking zijn gekomen, hebben veel mensen nooit een koortslip. Slechts een klein aantal mensen heeft last van de steeds terugkerende blaasjes.

Verloop van een herpesbesmetting

Bij besmetting dringt het virus het lichaam binnen via de huid of het slijmvlies. In de zenuwen van de huid nestelt het virus zich in de zenuwknoop. Hoewel je geen koortslip hebt, is het virus wel sluimerend aanwezig. Een koortslip kan dus vaak terugkomen omdat het virus altijd in het lichaam blijft.

Het virus wordt actief onder invloed van bepaalde factoren, zoals zonlicht, een slechte weerstand of in ene periode van veel stress.

Pas als het virus actief wordt, ontstaat de koortslip. Een besmetting verloopt als volgt:

De plek voelt eerst gevoelig, tintelt, is pijnlijk of juist gevoelloos
Er ontstaan pijnlijke blaasjes, ze zijn gevuld met waterige of gelige vloeistof
De blaasjes drogen in tot korstjes
Het duurt ongeveer een tot twee weken voordat een koortslip helemaal is verdwenen

Behandeling

Wat moet je doen bij een koortslip?

Om een koortslip te voorkomen is een optimale weerstand belangrijk. Zorgt dus voor gezond eten. genoeg slaap en weinig stress. Probeer lekker veel te bewegen (het liefst buiten).

Heb je toch ineens een koortslip, vermijd dan contact met de huid van iemand anders. Zoenen is (even) verboden – en deel ook je tandenborstel niet. Want anders kan de gezoende ook een koortslip krijgen.

Een koortslip is het teken dat je weerstand niet optimaal is. Eet daarom nu zo gezond mogelijk; verse groenten en vruchten met veel vitamine C, (sinaasappels, kiwi’s), aardappelen en groene salades.

Als je een koortslip hebt en een baby

Een koortslip of besmetting met het herpes virus is bij baby’s gevaarlijk. Dat komt doordat hun immuunsysteem nog niet optimaal ontwikkeld is. Baby’s hebben daarom meer kans op het krijgen van een hersenvliesontsteking of ontsteking van het hersenweefsel door het virus. Wie een koortslip heeft, mag de pasgeboren baby dus even niet zoenen en knuffelen. Was ook de handen goed; ook via de handen kan de baby besmet worden.

Tips & vragen

Artikelen in het dossier

7 dingen die je darmen je willen vertellen

7 dingen die je darmen je willen vertellen

0
Hoe is het met je darmen? Grote kans dat je zegt: ‘prima’. Want zeg nu eerlijk: let je eigenlijk wel op je darmen? Vaak...
Eet je lever gezond

Eet je lever gezond