<-- NIET ACTIEF -->

Een groene-voornemens-wandeling maken, oer-Hollands schaatsen door een polderlandschap of genieten van een vegetarisch 9-gangen-diner. Dat klinkt gezond, toch? Ben jij nog op zoek naar wat je kunt doen in december? Laat je dan inspireren door deze gezellige uitjes.

1. Maak een groene-voornemens-wandeling

Zin om de benen te strekken? Kies dan voor een wandeling als uitje. Samen met een gids van Staatsbosbeheer kun je op nieuwjaarsdag een groene-voornemens-wandeling maken in de Oostvaardersplassen. De gids vertelt je alles over de flora en fauna van het gebied. Na de wandeling worden deelnemers nog getrakteerd op een oliebol en nieuwjaarstoast.

2. Bewonder de levende kerststal

Bij Hoeve Ravenstein kun je tot en met 3 januari van dichtbij een levende kerststal bewonderen. Compleet met de figuren uit het kerstverhaal en kippen, geiten, konijnen en natuurlijk een ezel. Ook de enorme wensboom moet je gezien hebben. Elk jaar hangen honderden mensen hun wens in deze boom en zal familie Tupker twee wensen in vervulling laten gaan. Wie weet ben jij de gelukkige!

3. Ga naar kerststad Valkenburg

Valkenburg is dit jaar uitgeroepen tot ‘European City of Christmas’. Een bezoek aan dé kerststad van Europa mag dus zeker niet ontbreken als uitje in december. Laat je tot en met 5 januari verassen door een stad vol fonkelende lichtjes, kerstmarkten en de culinaire wandeling ‘Route d’Amuse’. De stad is gratis te bezoeken, voor bepaalde activiteiten moet je van tevoren tickets kopen.

4. Zoek de stilte op in Nationaal Park Dwingelderveld

Geen zin in drukte, lichtjes en decemberstress? Dan is ronddwalen door Nationaal Park Dwingelderveld in Drenthe altijd een goed idee. Waar eerst deze hele provincie bestond uit heide, is hier tegenwoordig het grootste overgebleven heidegebied. Verspreidt over het gebied grazen koeien en schapen, zodat de heide mooi open blijft. Het ideale uitje om in stilte te kunnen genieten.

5. Ga schaatsen bij Flevonice

Zelfs als het niet vriest, kun je in de wintermaanden nog steeds oer-Hollands schaatsen door een polderlandschap. Bij Flevonice in Biddinghuizen kun je tot en met februari dwars door de weilanden schaatsen op een maar liefst 2,5 kilometer lange schaatsbaan. De schaatsen kunnen dus uit het vet.

6. Vul je maag met een vegetarisch 9-gangen-diner

Zie jij als een berg op tegen dat jaarlijkse kerstdiner? Leg jezelf dan eens flink in de watten en laat je bedienen op niveau buiten de deur. Er zijn talloze restaurants waar je ook met de kerstdagen terecht kunt. Bij In de keuken van Floris in Rotterdam kun je, mits je openstaat voor verrassingen, bijvoorbeeld een hele avond lang all-in genieten van een verrassend vegetarisch 9-gangen-diner. Met vlees kan trouwens ook. Als we de recensies moeten geloven, kun je rekenen op prachtige, schilderachtige taferelen op je bord.

7. Ga naar de unieke Angstfabriek

Als je zin hebt in een totaal ander uitje, ben je bij de Angstfabriek in Den Haag aan het juiste adres. Dit is een fictieve plek waar technieken om ons bang te maken en producten die ons veiliger laten voelen worden ontwikkeld, getest en geperfectioneerd. Van (nep)nieuwsberichten tot onconventionele veiligheidsgadgets, deze fake fear factory speelt handig in op onze maatschappelijke angsten voor terreur en klimaatverandering.

8. Luister naar klassieke muziek

Laat het feestgedoe en -gestress even voor wat het is, en leg je oren urenlang in de watten met mooie muziek. Op kerstavond slaan 24classics en Camerata RCO weer de handen ineen voor het jaarlijkse kerstconcert. Het resultaat: klassieke muziek in een sexier jasje. Geinig: je mag je oma gratis meenemen en ook zelf voor nop naar binnen als je zwanger bent of Maria heet.

9. Gezond eten in Den Haag

Het zit al twintig jaar in een van de bekendste gebouwen van Den Haag: De Grote Kerk. Bij restaurant Zebedeus kun je zeven dagen per week terecht voor lunch en diner. Ze werken graag met streek- en bioproducten. Vroeger werd het dan ook bestempeld als geitenwollensokken restaurant, maar nu is het juist helemaal hip. Ga je met kerst, dan is er een speciaal menu. Een ding is zeker: als je hier eenmaal bent geweest, wil je absoluut weer terug.

10. Swing in het top 2000 café

Na de kerstdagen is het weer tijd voor de top 2000. Je kunt er thuis op je gemak naar luisteren, maar voor iedere muziekliefhebber is het veel gaver om naar het Beeld & Geluid instituut te gaan en een van de uitzendingen bij te wonen. Een bezoekje kost een paar euro, maar de rij is vaak lang. En muziek zorgt er niet alleen voor dat je je lekker voelt, het is ook nog eens hartstikke gezond. Het helpt je onder andere beter slapen en vermindert stress.

11. Ga met het gezin naar Het Archeon

Voor een leerzaam en leuk uitje met het hele gezin, mag een bezoek aan het Archeon niet ontbreken. Aanschouw een Nederlandse winter in de prehistorie en ontdek van dichtbij hoe de boeren, jagers en hunebedbouwers hun vuurstenen bewerken, vuur maken en brood bakken. Ook zie je een echte smid in actie. Als afsluiting kun je nog een rondje schaatsen op de ijsbaan en naar de gezellige fakkeltocht kijken. Geopend tot en met 5 januari.

12. Bezoek Winterpaleis het Loo

Klaar voor een sprookjesachtige, theatrale wereld? Bezoek dan Winterpaleis Het Loo. Van dichtbij zie je tot en met 5 januari hoe het er achter de schermen aan toe gaat bij het organiseren van een koninklijk diner en buiten kun je zelfs nog een rondje schaatsen op de ijsbaan.

Foto door Annie Spratt op Unsplash.