<-- NIET ACTIEF -->

Nicky en Jessie Kroon besloten als experiment een maand lang zero waste te leven. Inmiddels is dat bijna vier jaar geleden en inspireren ze heel Nederland om minder afval te verzamelen. Welke gezonde ingrediënten passen in hun duurzame levensstijl en verdienen ook een plek in jouw keukenkastjes?

De gezondste ingrediënten vinden in de supermarkt, is niet altijd even makkelijk. Daarom vragen wij aan toonaangevende voedingsdeskundigen wat voor hen onmisbaar is in de keuken. Dit keer vertellen Jessie en Nicky kroon van hetzerowasteproject.nl en het boek ‘Het Zero Waste Project’ welke voedingsmiddelen in hun keukenkastjes prijken.

1. Havermout

“Ideaal te krijgen in je eigen verpakking, in bulk, of in een papieren zak. En heerlijk in bananenbrood, smoothies en vegan pancakes. je vindt een aantal van onze favoriete toepassingen in ons boek Het Zero Waste Project.”

2. Dadels

“Ook heel fijn los te krijgen en een ideale snelle zero waste snack. Ook dit gebruiken we in gerechten en smoothies. We gebruiken ze ook samen met de havermout om in minder dan een minuut fijne bliss balls te maken om mee te nemen.”

3. Couscous

“We hebben een fulltime baan en niet altijd tijd om te koken. Daarom is het superfijn om altijd couscous (goed in bulk of eigen verpakking of karton te verkrijgen) in huis te hebben. Zo kunnen we heel snel groenten toevoegen en een snelle maaltijd maken.”

4. Appelciderazijn

“Niet alleen handig voor in de keuken, maar ook als conditioner voor in je haar! Lees alles daarover in ons boek.”

5. Rode ui

“Ik ben gek op rode ui. Het komt zelden voor dat we geen rode uien in huis hebben. En je kunt ze het hele jaar onverpakt kopen.”

6. Seizoensgroenten

“Dat is de sleutel naar minder afval. Kijk wat er in het seizoen is en bepaal op basis daarvan wat je gaat eten die avond. Zo bespaar je in mum van tijd stapels afval.”

7. Chocola

“Wij zijn allebei zoetekauwen. Sinds we zero waste eten, eten we geen pakjes of zakjes meer dus is de basis een stuk gezonder en verser geworden. Maar zondigen met chocola of taart kan gelukkig wel. Als het maar onverpakt is!”

8. Cashewnoten

“Een ideale snack én een fijne basis voor vegan pastasaus, vegan chocomel of andere dingen die we graag maken.”

9. (Spelt)bloem

“Voor pannenkoeken, wafels én wraps. We konden onmogelijk onverpakte tortillawraps vinden tijdens onze zero waste journey, dus besloten we ze zelf te maken.”

10. Baking soda

“Weer zo’n alleskunner en wondermiddel. Samen met azijn de ideale gootsteen of wc-schoonmaker maar ook gewoon praktisch in koekjes of bakgerechten. Wij kopen onze baking soda los in onze eigen verpakking, maar het is ook goed in karton verkrijgbaar.”

Lees meer over dit onderwerp