<-- NIET ACTIEF -->

Een opgeruimd huis betekent een opgeruimd hoofd en uiteindelijk een leuker en relaxter leven. Heb jij moeite met weggooien of minder kopen? Ook dan schuilt er een ware opruimgoeroe in jou. Met deze vijf tips wordt ontspullen voortaan een makkie. 

1. Zet de voordelen op een rij

Spullen verzamelen en nooit weggooien of steeds nieuwe dingen kopen is een hardnekkige gewoonte. Eéntje waar je misschien wel vanaf wilt, maar niet weet hoe. Bedenk je dan wat de voordelen zijn. Bijvoorbeeld: niet meer uren hoeven te zoeken naar die ene broek, geld overhouden voor nieuwe ervaringen en veel meer overzicht hebben in huis. Breng voordat je begint met opruimen in kaart wat de voordelen voor jou kunnen zijn.

2. Sta stil bij wat je koopt

Sta je weleens stil bij wat je allemaal koopt? Als je inzicht krijgt in je eigen koopgedrag, schrik je er misschien van hoe vaak je dingen koopt die je helemaal niet nodig had. Houd een maand lang bij op papier of in Excel waar je je geld aan uitgeeft. Of ga de uitdaging aan en koop eens een tijdje helemaal niets en ervaar hoe dat is.

3. Verdeel je spullen in categorieën

Nu is het tijd om de spullen die je al hebt onder de loep te nemen. Pak het slim aan en zoek per kamer al je spullen in huis uit en verdeel ze in de volgende drie categorieën:

  • Categorie 1: Deze spullen wil je zonder twijfel houden.
  • Categorie 2: Over deze spullen twijfel je nog. Heb je na vijf minuten geen goede reden om ze te houden? Verplaats ze naar de laatste categorie. Heb je wel een goede reden? Dan mogen deze spullen naar categorie 1.
  • Categorie 3: Van deze spullen weet je zeker dat je ze weg wilt doen.

4. Maak van ontspullen een gewoonte

Wil je voorkomen dat je één keer per jaar flink moet puinruimen, maak dan van ontspullen een gewoonte. Spreek met jezelf af dat je op een vast moment in de week – bijvoorbeeld zondagochtend elf uur – een rondje door het huis maakt. Deel de spullen die je tegenkomt in één van de bovenstaande categorieën in. Hoe vaker je dit doet, hoe sneller je met je rondje klaar bent en hoe bewuster je geld uit gaat geven.

5. Verdiep je in boeken over minimalisme

Misschien voelt ontspullen wel zó goed dat je denkt: ‘Dat smaakt naar meer!’. Het is dan een idee om je in een aantal boeken te verdiepen over minimalisme. Denk aan: Opgeruimd van Marie Kondo, Weg ermee van Dennis Storm en Verlangen naar minder van Jelle Derckx. Koop ze als e-book of leen ze bij de bieb om een vollere boekenkast te voorkomen.