<-- NIET ACTIEF -->

Je hart volgen en doen waar je écht gelukkig van wordt, is een veel gehoord advies. Maar hoe doe je dat eigenlijk? En zorgt het ook automatisch voor minder stress? Wij vroegen het life coach Anatol Kuschpeta. “Het begint met beslissen wat je vanavond wilt eten, ook al wil iemand anders wat anders eten.”

Hoe volg je eigenlijk je hart?

Anatol Kuschpeta: “Om je hart te volgen, is het eerst belangrijk dat je je gevoel kunt waarnemen. Gevoel en emoties zijn er altijd, maar als je heel erg in je hoofd zit, gaat je bewustzijn zich richten op je gedachtes en niet op je lichaam. De eerste stap is daarom je gevoelens leren voelen, dan weet je al snel wat goed voelt en wat niet. Daarnaast heb je lef nodig om je hart te volgen. Iedereen weet of je met energie wakker wordt om naar je werk te gaan of niet en wanneer je een film wel of niet leuk vindt. Je hebt alleen lef nodig om dit gevoel te volgen.”

Lef heeft niet iedereen van nature. Hoe kun je meer lef krijgen?

“Het klopt dat sommige mensen minder lef hebben, maar ik kan wel volmondig zeggen dat je dit kunt trainen. In Amerika zeggen ze bij beslissingen: ‘It’s a decision-making muscle.’ Het centrum in je brein dat beslissingen neemt, is dus een soort spier die je kunt trainen. Net zoals je kunt fitnessen, werkt dit ook zo met lef. Als je kleine stapjes neemt, kun je heel ver komen.”

Wat kan zo’n kleine eerste stap zijn?

“De beslissing wat je vanavond gaat eten, ook al wil iemand anders iets anders eten. Deze beslissing werkt namelijk precies hetzelfde als beslissen of je wel of niet doorgaat met die baan of relatie. Alleen komen daar natuurlijk meer emoties bij kijken. Als je vaker beslissingen neemt vanuit je gevoel, wordt het bijna een tweede natuur. Er bewust van zijn dat je gevoelens hebt die fijn en niet fijn zijn en die vervolgens koppelen aan beslissingen, is uitermate belangrijk.”

Zorgt het volgen van je hart automatisch voor minder stress?

“Nee, je kunt goed in je vel zitten en elke dag je hart volgen, maar stress en je hart volgen zijn niet automatisch aan elkaar gekoppeld. Als je je hart volgt en de juiste keuzes maakt, is de kans dat je meer in balans bent en minder stress ervaart groter. Maar er kan altijd iets onverwachts gebeuren. Zo ga ik over een paar maanden naar India en ontmoet ik de Dalai Lama. Als ik terugkom in Nederland stellen veel mensen waarschijnlijk dezelfde vraag: ‘Is deze man in balans?’ Waar ik dan op antwoord: ‘Ja, maar als hij griep heeft niet.’”

De wereld verandert; robotisering, automatisering, nieuwe verhouding tussen landen, werelddelen en continenten. Welke stappen nemen we als individu, welke stappen moeten we nemen als professional? 23 november geeft Antatol Kuschpeta een masterclass over dit onderwerp. Meld je hier aan »