<-- NIET ACTIEF -->

Kraaienpootjes, losser hangend vel en grijze haren. Het hoort allemaal bij ouder worden. Toch proberen steeds meer mensen de tijd stil te leggen met botox. Door gebruikers wordt een botoxbehandeling zelfs vergeleken met naar de tandarts gaan. Tijd om de straat op te gaan. Vinden we rimpels lelijk? En als we een botoxbehandeling cadeau kregen, zouden we er dan gebruik van maken?

Mooi oud is volgens gezondNU niet lelijk. Juist mooi! Dit zijn onze beste tips om mooi oud te worden, zónder botox:

Tip 1: Voed je lichaam

Om vitaal te blijven, is het allereerst belangrijk dat je je lichaam optimaal voedt. Gezond, vers, puur en biologisch, dat is de basis, vertelde Ingrid Eijssink, natuurdiëtist en psycholoog, eerder in gezondNU. “Hoe minder er met eten is gerommeld, des te meer essentiële voedingsstoffen het bevat. Koop geen producten waar meer dan drie ingrediënten in zitten. Iedere bewerking is een achteruitgang. Daarbij is variatie de truc”, zegt Eijssink. “Eet in ieder geval driehonderd tot vijfhonderd gram groente en fruit per dag, aangevuld met noten, zaden, granen, af en toe een stukje vette vis, zuivel en wat vlees. Luister daarbij goed naar je lichaam. Rommelen je darmen wanneer je (veel) tarwe eet? Krijg je uitslag van koemelk? Mijd deze voedingsmiddelen dan en vervang eens een broodmaaltijd door een salade of groentesoep.”

Tip 2: Ga in strijd tegen vrije radicalen

“Te veel stress, te weinig beweging, roken, alcohol en verkeerde voeding verstoren het zuur-base-evenwicht in ons lichaam en laten vrije radicalen vrijkomen”, legt Eijssink uit. “Deze stoffen brengen schade toe aan onze cellen en dat is dé oorzaak van vroegtijdige veroudering.” Ga de strijd aan tegen vrije radicalen; leef gezond! Eet daarnaast antioxidantrijke producten zoals boerenkool, bieten, tomaten, knoflook, broccoli, rood fruit en sinaasappels.”

Tip 3: Verzorg je huid van binnenuit

Afvalstoffen in ons lichaam kunnen huidproblemen veroorzaken. Drink voor een frisse, veerkrachtige huid minstens 1,5 liter (warm) water per dag, adviseert Eijssink. “Je kunt de reiniging stimuleren met silicium (kiezelzuur) in brandnetel, haver of gierst.” Verder zijn vitamine C, E, A en B-complex belangrijk voor een gezonde huid. Zink en magnesium gaan algemene verouderingsprocessen tegen. “Voor een soepele huid is gezond vet nodig”, vertelt Eijssink. “Meervoudig onverzadigde vetten zoals olijfolie, zonnebloemolie en vetten in noten en vis houden de celwanden elastisch. Ze zorgen bovendien voor een betere vochtbalans: de huid droogt minder snel uit, wat de kans op rimpels vermindert.”

Tip 4: Reinig je huid grondig

Je huid veroudert zeven keer sneller wanneer je met make-up op naar bed gaat. Het houdt het nachtelijke vernieuwingsproces tegen, waardoor minder collageen wordt aangemaakt. Gevolg? Rimpels! Poriën raken ook verstopt, waardoor puistjes en ontstekingen ontstaan. Reinig dus altijd goed je gezicht. Maak er een ritueel van, net als tandenpoetsen of douchen. Gebruik een reinigingsmelk voor het grove werk. Verdeel deze over je gezicht, masseer met water en spoel daarna af. Verwijder de laatste restjes make-up en vuil met een milde tonic.

Tip 5: Pas op met de zon

Zonder zon kunnen we niet, maar het is ook nummer één onder de huidbeschadigers. “Uit recent onderzoek blijkt dat uv-A nog schadelijker is voor de huid dan uv-B”, vertelt huidtherapeut Mirjam Buijtenhuis. “Het veroorzaakt onder andere een ruwe huid, rimpels, pigmentvlekken, verlies van elasticiteit en huidkanker. Gebruik daarom overdag een crème met een factor tegen zowel uv-A als uv-B.”

En vergeet niet: rimpels zijn erfelijk

Heeft je moeder veel rimpels? De kans is aanwezig dat jij ze ook krijgt. Twintig procent van de manier waarop je veroudert, wordt bepaald door erfelijke aanleg. Daarnaast dragen ziekte, medicijnen, verdriet en leefstijl bij aan een versneld verouderingsproces.

Heb je botox nodig om mooi oud te worden? In het aprilnummer van gezondNU gaan actrices Medina Schuurman en Isa Hoes in gesprek met cosmetisch arts Helga van den Elzen. Lees het spraakmakende artikel.