<-- NIET ACTIEF -->

We willen bijna allemaal oud worden, maar oud ‘zijn’ met rimpels, ongemakken en leven in een tragere versnelling? Hmmm, nee bedankt! In gezondNU interviewen we prominenten en deskundigen over het slechte imago van ouderen en ouderdom. Drie gouden tips hoe je ouder kunt worden met een jonge uitstraling.

Wat zijn de beste tips om gratievol de vijftig, zestig, zeventig, tachtig of negentig te halen? Deze deskundigen weten wel hoe!

Zelfvertrouwen uit levenservaring

Psycholoog Charlotte Molenaar van het AMC in Amsterdam: “Als puber ben je vaak razend onzeker en is je uiterlijk essentieel om je te profileren op de sociale ladder. Als alle focus op dat uiterlijk ligt, heb je ook alle reden om te twijfelen. Die onzekerheid verdwijnt geleidelijk naarmate je ouder wordt. Je gaat studeren, werken en doet levenservaring op. Geleidelijk aan ontdek je wat je, naast je uiterlijk, nog meer in huis hebt qua kwaliteiten en talenten om op terug te vallen. Je bewijst óók aan jezelf wat je waard bent. Allemaal redenen waarom vrouwen doorgaans op hun veertigste zelfverzekerder zijn dan op hun veertiende. Voor vrouwen die deze ontwikkeling niet hebben doorgemaakt, blijft dat uiterlijk een hoofdrol spelen in hun leven en zijn rimpels en andere tekenen van ouder worden vaak problematischer.”

Houd van je rimpels, houd van het leven

Anne Dijkhorst fotografeerde een groep ouderen die er nog altijd stralend uitziet. Deze Youngsters doen niet aan botox of fillers, laat staan aan cosmetische chirurgie. “Ze hebben het ouder worden volledig geaccepteerd. Ze eten vaak wel gezond en bewegen veel, maar houden van hun rimpels. Ze hebben een vol leven gehad, veel meegemaakt en daardoor weten ze juist precies wat ze willen. Ze durven volledig zichzelf te zijn en ook te laten zien wie ze zijn. Ze genieten van wie ze zijn. Daar past geen cosmetische chirurgie bij. Als je het ouder worden niet accepteert, dan accepteer je eigenlijk het leven niet. Dat houd je alleen maar tegen. De Youngsters omarmen het leven volledig en staan op met een lach.”

Sta open voor anderen

“Succesvol verouderen gaat verder dan alleen je fysieke gezondheid”, stelt Prof. Andrea Maier, gerontoloog aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. “Een beetje geld hebben helpt mee, maar belangrijker is dat je openstaat voor nieuwe ontwikkelingen, dat je meegaat met technologische innovaties en dat je nieuwe mensen wilt leren kennen. Sluit je niet af. Want dat kom je buiten de maatschappij te staan en word je eenzaam.”

Meer weten over hoe jij net als De Youngsters het leven en daarmee ouder worden kunt omarmen, ook als je nog maar twintig of dertig bent?

Pak dan de juli-editie van gezondNU magazine erbij »