<-- NIET ACTIEF -->

Een op de vier zware rokers overlijdt voor zijn of haar 65ste verjaardag. Een zware roker, die meer dan twintig sigaretten per dag rookt, heeft daarmee een levensverwachting die gemiddeld 13 jaar korter is dan van nooit-rokers. Er is ook goed nieuws: Stoppen met roken loont, op elke leeftijd.

In nieuw onderzoek van het CBS en het Trimbos-instituut staan de harde, maar pijnlijke cijfers duidelijk op een rij: een roker overlijdt flink wat jaren eerder dan een niet-roker. Van de mensen die hun hele leven zwaar roken, haalt 23 procent de leeftijd van 65 jaar niet. Van de lichte rokers overlijdt 11 procent voor hun 65-ste, van de niet-rokers is dat 7 procent. Van alle Nederlanders is het aantal zware rokers vier procent.

De zware roker heeft daarom een levensverwachting die gemiddeld 13 jaar korter is dan degene die nooit een sigaret heeft gerookt. Matige rokers (minder dan twintig sigaretten per dag) verliezen naar schatting 9 levensjaren, lichte rokers (degenen die niet dagelijks roken) 5 jaren.

Roken verandert je DNA

Rokers overlijden relatief vaak aan kanker, met name longkanker. Longarts Pauline Dekker legde eerder in gezondNU uit waarom roken zo’n verhoogde kans geeft op kanker. “Iedere sigaret kan een dna-mutatie geven. Omdat dna de bouwstenen zijn van het lichaam, treedt er een mutatie op aan die bouwstenen. Kanker is in feite een mutatie-ziekte. Maar roken doet meer, het lost ook het longweefsel op wat zich niet kan herstellen.”
Ook hart- en vaatziekten en ademhalingsziekten kwamen vaker voor bij mensen die roken.

Stoppen loont altijd

Wie stopt kan dezelfde levensverwachting krijgen als een niet-roker. Het probleem is echter dat van tabak afkomen niet makkelijk is. De rokers die vóór hun 35-jarige leeftijd stoppen, hebben een vergelijkbare levensverwachting als nooit-rokers. Van rokers die rond hun 50ste stoppen, halveert het sterfterisico.

Mensen roken minder

In Nederland wordt steeds minder gerookt. Vijftien jaar geleden stak 10 procent van de Nederlanders iedere dag minstens twintig sigaretten op, tegenwoordig is nog 4 procent een zware roker. Ook het aantal matige rokers is flink gedaald in deze periode, van 18 naar 14 procent. Het percentage niet-dagelijkse rokers ligt al jaren op 5 à 6 procent.

Worden je longen weer schoon als je stopt met roken? »

Lees meer over dit onderwerp