De zon, een relaxte stoel en een goed boek. Van thriller tot roman, het laat je heerlijk ontspannen en wegdromen. Maar wist je dat lezen niet alleen ontspannend werkt? Het heeft nog veel meer gezondheidsvoordelen. Wij geven je dé reden om standaard een boek in je (reist)tas te hebben en je even terug te trekken in je eigen leescocon.

Nederlanders lezen graag. Drie op de tien mensen leest minstens drie keer per week een boek. Maar de meeste mensen vinden dat nog niet genoeg. De vakantie is dan ook de uitgelezen (!) kans om meer boeken te lezen. Uit marktonderzoek blijkt dat vier op de tien mensen op vakantie meer boeken leest dan normaal en twee op de tien komt er dan pas aan toe.

Dat is ook niet zo gek. Op vakantie trekken we ons terug uit de hectische wereld van werk of school, het huishouden, vrienden, etc…dan is ontspanning met een goed boek op schoot zeer welkom! Daarom nemen de meeste mensen drie of meer boeken mee op vakantie. Maar wát nemen ze dan mee: een e-reader, tablet of toch het vertrouwde papiertje? Papieren boeken zijn nog steeds het populairst om mee te nemen (84 procent), hoewel het lezen op een e-reader in opkomst is (25 procent).

Lezen vermindert stress

Lees je voor ontspanning? Heel goed! Lezen vermindert inderdaad stress en verlaagt de bloeddruk. Maar de wetenschap heeft nog talloze andere voordelen voor je gezondheid gevonden. Zo verbetert door te lezen je geheugen en het vermogen om analytisch te denken. ‘Wie was die zwager ook alweer?’ ‘En zou hij dan toch de dader zijn?’ Daarnaast kun je je beter concentreren. Je bent namelijk maar met één ding bezig, en dat is een verademing voor je brein. Je legt ook nog eens nieuwe verbindingen aan in je brein,zodat nog meer hersencellen met elkaar kunnen communiceren. En dat is een must om een verouderend brein gezond te houden.

Naast deze gezondheidsvoordelen, draagt lezen ook bij aan jouw intellect. Je verruimt je vocabulaire en stimuleert je inlevingsvermogen. En het geeft meer voldoening dan tv-kijken, omdat je zelf beslist waar je begint en eindigt. Jij bepaalt de cliffhanger!

Je leeft twee jaar langer

Het nieuwste onderzoek van Yale University (VS) vond toch wel dé reden om meer te lezen. Je wordt er namelijk ouder door. Wel twee jaar! In het onderzoek werden volwassenen van 50 jaar en ouder gevraagd naar hun leesgewoontes en twaalf jaar lang gevolgd. Mensen die lazen, hadden 17 procent minder kans om te overlijden. Hierbij geldt ook nog eens, hoe meer, hoe beter. Want mensen die meer dan 3,5 uur per week lazen, verlaagden hun kans op overlijden met 23 procent. Is een tijdschrift of krant ook goed? Ja, maar het effect is het grootst bij boeken. Hoe het komt dat lezen ervoor zorgt dat je ouder wordt, weten de onderzoekers nog niet. Waarschijnlijk heeft het te maken met de effecten op je verstandelijke functies.

Tips om ook na je vakantie te blijven lezen

Op vakantie lukt het wel, maar eenmaal thuis verval je in de sleur van het dagelijks leven en kom je er niet meer aan toe. Hoe behoud je toch je dagelijkse leesmomentje? Een aantal tips op een rij!

1. Kleine stapjes
In twee dagen een heel boek uitlezen? Dat is wel heel ambitieus. Houd het bij kleinere stappen. Stel bijvoorbeeld het doel om iedere dag 30 pagina’s te lezen, dit houdt je doel bereikbaar.

2. Vaste prik
Zorg voor een vast moment op de dag dat je leest, zo wordt het op een gegeven moment routine en kijk je er naar uit.

3. Wees consequent
‘Ja maar vandaag ben ik te moe’. Een keer overslaan is geen ramp, maar zorgt er wel voor dat je minder snel de volgende dag weer begint. De ene dag moet de volgende dag aansporen, zodat er een kettingreactie ontstaat en je niet te stoppen bent!

4. Niet leuk? Leg weg!
Is er gewoonweg niet doorheen te komen, dat boek wat een vriendin aanraadde? Voel je niet verplicht om bepaalde boeken te lezen. Vind je het niet leuk? Leg het weg en pak een ander. Lezen moet geen pijniging worden.