<-- NIET ACTIEF -->

Een ijsblokjesvorm – die heeft (bijna) iedereen wel in zijn vriezer liggen. Logisch, want ijsblokjes maken een drankje meteen zomers. Maar wist je dat je met een zo’n vorm nog veel meer kunt dan verkoelende drankjes maken? Wij geven je daarom 17 creatieve en slimme manieren om een ijsblokjesvorm voortaan te gebruiken.

1. Bewaar verse kruiden

Heb je een restje verse kruiden over? Weggooien is zonde! Knip de kruiden in kleine stukjes en stop ze met olijfolie in een ijsblokjesvorm. Ideaal om gerechten snel op smaak te brengen.

2. Maak je eigen ijskoffie

IJskoffie maken, hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Laat de koffie afkoelen of giet een koud restje in de vorm. Na een paar uur in de vriezer zijn de ijsblokjes klaar voor de blender. Stop er een paar in de blender voor een glas ijskoude koffie.

3. Een restje wijn

Voor sommige recepten heb je een klein beetje wijn nodig, zoals stoofpotjes. Lastig als je geen wijndrinker bent of liever niet een hele fles openmaakt. De oplossing is heel eenvoudig: vul een ijsblokjesvorm met het laatste restje wijn. Zo heb je het altijd in huis.

4. Spinazie voor je groene smoothie

Een hele zak spinazie kopen voor die ene groene smoothie, is niet zo praktisch. Vries het daarom per portie in. Een ijsblokje is genoeg voor één smoothie.

5. Vries eieren in

Zijn je eieren bijna over de datum? Vries ze dan in in een ijsblokje. Handig als je spontaan een cake of taart wilt bakken. Stop de eieren niet in de magnetron om te ontdooien, maar wacht gewoon een paar uur. Ook een idee: het eigeel en eiwit los van elkaar invriezen.

6. Maak je eigen bevroren bouillonblokje

Als je hét recept hebt gevonden voor bouillon, dan kun je net zo goed extra maken. Vries het in voor de momenten dat je geen zin hebt om lang in de keuken te staan.

7. Bewaar je zelfgemaakte pesto

Zijn de pijnboompitten in de aanbieding of groeit je basilicumplant uit de kluiten? Dan is het tijd om veel pesto te maken. Bewaar de pesto in de ijsblokjesvorm zodat je altijd die lekkere pasta kunt maken.

8. Als sieradendoos

Het is misschien niet de mooiste oplossing, maar een ijsblokjesvorm is ook een handige opbergplek voor kleine sieraden. Bewaar het alleen niet in de vriezer…

9. Mini-ijsjes

Een restje smoothie, fruit met water en een satéprikkers heb je nodig om mini-ijsjes te maken.

10. Chocolade met aardbeien

De perfecte combinatie: chocolade met aardbeien. Smelt een reep (pure) chocolade, giet het in de vorm en druk er aardbeien in. Net zo lekker als een bonbon!

11. Als schilderspalet

Een ijsblokjesvorm werkt perfect als schilderspalet: de kleuren blijven gescheiden en het palet is zo schoon.

12. Voor kruidenboter

Vul een ijsblokjesvorm met boter, een snufje zout en kruiden. Zo heb je altijd kruidenboter op voorraad.

13. Munt in ijsblokje

De koele versie van muntthee is water met ijsblokjes met munt. Ook lekker: zelfgemaakte ice tea met deze ijsblokjes.

14. Puur natuur aftersun

Handig voor de zomer: een vriezer vol ijsblokjes met Aloë Vera. Je hebt er alleen een Aloë Vera plant en een schaar voor nodig.

15. Tomatensaus di mama

Het geheime recept van je moeder of oma, is goed voor liters tomatensaus. Waarom dan niet in kleine porties invriezen?

16. Extra yoghurt

Ook lekker in een smoothie: yoghurt. Gooi het restje yoghurt daarom niet weg als het bijna over de datum is, maar vries het in.

17. Zelfgemaakte vaatwastabletten

Het maken van deze ‘groene’ vaatwastabletten kost even tijd, maar dan heb je ook een extra schone vaat!

Lees meer over dit onderwerp