<-- NIET ACTIEF -->

Cadeaus uitzoeken? Lastig. Cadeaus maken? Leuk! We geven je vijf tips om de beste zelfgemaakte cadeaus te knutselen. Niet alleen duurzaam, persoonlijk en low budget. Geven maakt jou én anderen ook nog eens superblij. Trouwens; je mag de cadeaus ook aan jezelf geven.

1. Kerstbal van wol

Wie veel restjes wol heeft, en houdt van grote ballen en kleur in de boom, kan deze kerstballen maken.

Nodig: Ballonnen * Wol * Glitter * Behanglijm * Een bakje * Kwast (schuimpenseel) * Lint

Doen: blaas de ballon op tot de grootte die je wilt voor je kerstbal. Knoop het woldraadje om de knoop in de ballon. Wikkel de wol vervolgens om de ballon heen, een beetje strak, zodat het draad grip heeft op de ballon. Laat tussen de verschillende draadjes een beetje ruimte vrij. Ben je klaar, dan knip je het draad af. Stop het losse stuk aan de zijkant van de ballon tussen de andere lijnen en knoop die vast. Bedek de ballon en de wol grondig met lijm, zorg ervoor dat de hele oppervlakte bedekt is. Strooi er eventueel glitter over en laat hem een nacht drogen. Prik de volgende dag de ballon kapot. Knip de bovenkant van de ballon af en haal het overblijfsel van de ballon uit de wollen kerstbal. Knoop lintjes aan de ballen en hup – de boom in.

2. Chocoladeschors

Geluk is chocolade, zo simpel is dat. Geef deze chocoladereep aan iedereen die je instant geluk gunt.

Nodig: 450 gram chocolade * 125 ml geschilde pistachenoten * 125 ml gedroogde cranberries

Doen: bedek de bakplaat met bakpapier. Smelt de chocolade au bain-marie. Laat de gesmolten chocolade een paar minuten afkoelen, roer wel af en toe. Voeg dan de pistachenoten en cranberry’s toe en mix met een houten spatel. Verdeel de chocolade gelijk over de bakplaat. Kijk zelf hoe dik je de schors wilt hebben. Zet de bakplaat in de koelkast, tot het hard wordt. Met een scherp mes snijd je de schors in stukken.

3. Mmmm – baardolie

Baarden kunnen wel wat extra liefde gebruiken. Naast dat baardolie een lekkere geur geeft, helpt het ook tegen jeuk en maakt het de baard zachter. Top cadeau dus!

Nodig: een klein flesje waar 30 ml in past, liefst met een pipet * 30 ml jojoba olie, arganolie of amandelolie * essentiële olie, zoals pepermunt, tea tree, kaneel, eucalyptus, patchouli

Doen: vul het flesje met de olie of een mix van de oliën tot het bijna vol is. Voeg daarna een paar druppels essentiële olie toe. Je kunt kiezen voor één geur, maar ook bijvoorbeeld patchouli en tea tree mixen.

4. Petit déjeuner voor alle vogels in de tuin

Niet alleen jij wilt een lekker ontbijt op bed. De vogels in je tuin ook. Geef ze een hartelijk ontbijtje, daar krijg je vast een mooi tjilpconcert voor terug!

Nodig: Bakvorm in een hartvorm * Vogelzaad * Frituurvet (blok)

Doen: Smelt het frituurvet in een pan. Als het vloeibaar is, voeg je het vogelzaad eraan toe. Doe het mengsel in een bakvorm. Is het afgekoeld, dan haal je het uit de bakvorm en priem je een gaatje boven in het vormpje. Steek er later een touwtje door en hang je hart-ontbijt in de boom.

5. Superscrub

Om je lichaam van top tot teen te scrubben, hoef je geen dure bodyscrub te koken. De ingrediënten uit je keukenkastje doen het net zo goed.

Nodig: Schoon potje *100 gram grof zeezout *100 gram rietsuiker *50 ml olijfolie *essentiële olie in de geur die jij lekker vindt, denk aan lavendel, rozemarijn, vanille

Doen: mix de ingrediënten in een kom en voeg een aantal druppels essentiële olie toe. Ruik of het sterk genoeg is, voeg anders nog een paar druppels toe. Bewaar de scrub ondersteboven, want dan zakt de olijfolie naar beneden. Je kunt de scrub ongeveer drie weken bewaren.