<-- NIET ACTIEF -->

De winter is het seizoen van snotneuzen, dikke truien en donkere avonden. Reden genoeg om in deze tijd van het jaar éxtra goed voor jezelf te zorgen. Hoe? Wij verzamelden vijf self-care tips die in de wintermaanden welkom zijn. 

1. Schrijf 3 dingen op waar je dankbaar voor bent

Opschrijven waar je dankbaar voor bent, is een mooie manier om de dag te beginnen of te eindigen. Je staat stil bij het moment en zet een positieve toon voor de rest van de dag (of nacht). Daarnaast geeft zo’n lijstje je humeur een flinke oppepper. Waarom? Omdat het zorgt voor een sneeuwbaleffect. Hoe meer je bezig bent met de dingen waar je dankbaar voor bent, hoe meer oog je ervoor hebt.

2. Geef jezelf in de winter een voetmassage

Voor een fijne massage heb je echt geen extra handen nodig. Wat dacht je van een voetmassage? In je voetzolen schijnen 72.000 zenuwen te eindigen. Niet gek dus dat het masseren van deze zenuwen heel rustgevend werkt. Rol met je voeten over een tennisbal of gebruik een kaart met reflexpunten als massagehulp. Ook fijn: een hoofdmassage. Zet je vingertoppen op je hoofd en draai met je vingers kleine rondjes.

3. Doe iets wat al tijden op je to-do list staat

‘Van uitstel komt afstel’, luidt niet voor niets een bekend spreekwoord. Maak er daarom een gewoonte van om iedere week één klus van je to-do list af te strepen die er al een tijd op staat. Dat lucht niet alleen op, het scheelt ook ruimte in hoofd. Daarnaast is de kans groot dat het veel minder tijd kost dan je van tevoren dacht en dat je gemotiveerd bent om nog een klus te klaren.

4. Begin de dag met een ochtendwandeling

Nu bijna iedereen vanuit huis werkt, is ’s ochtends een frisse neus halen meer dan welkom. Zo’n rondje wandelen is niet alleen goed voor je lichaam, maar zorgt er ook voor dat je de rest van de dag beter kunt nadenken. Als je een stok achter de deur nodig hebt om naar buiten te gaan, is de app Ommetje een aanrader. Hiermee kun je vrienden, familie of collega’s uitdagen voor een wandelcompetitie.

5. Maak tijd om te mediteren deze winter

Volgens neurowetenschappers verandert mediteren de werking en de structuur van je hersenen. Je geest kan even opladen en je concentratievermogen neemt toe. Ook heeft het positief effect op je impulscontrole, waardoor je beter met emotionele situaties kunt omgaan. Fijne laagdrempelige apps om te leren mediteren zijn: Buddhify, Insight Timer, Headspace en Balance.

6. Brouw een gezonde chai tea latte

Move over koffie! Deze Indiase thee warmt je voortaan op tijdens de koude winterdagen. En dat niet alleen: het is ook een boost voor je spijsvertering. Oorspronkelijk werd dit drankje daarom gedronken na de maaltijd. Geen idee hoe je deze thee maakt? Hier lees je hoe je in zes stappen de lekkerste chai tea latte brouwt.

Lees meer over dit onderwerp