<-- NIET ACTIEF -->

Het lijkt misschien een onmogelijke opgave, biologisch eten en tóch aan je portemonnee denken. Maar is dat wel echt zo? Biobudget-specialist Natasja Oehlen ontdekte dat je met een beetje creativiteit ver kunt komen. Ben je benieuwd naar haar tips? Lees dan verder, want wij vroegen het biologisch hemd van haar lijf.
 

Is biologisch eten alleen iets voor mensen met een goed gevulde portemonnee?

“Natuurlijk is het makkelijk als je in de supermarkt niet op hoeft te letten. Ik eet zelf al een tijd biologisch, maar kreeg vaak opmerkingen van mensen dat het veel geld kost en dat ze daarom niet biologisch eten. Dat zag ik het als mooie uitdaging om het tegendeel te bewijzen, dus ging ik op onderzoek. Ik besloot het een aantal koks voor te leggen, zij vonden dat bio en budget prima samengaat.”

Maar waar begin ik?

“Begin met minder vlees eten en bewust te worden van wat je eet. Dat helpt heel erg. Met de jaren word je steeds bewuster, waardoor je meer nadenkt voordat je iets in je mond stopt. De historie van een product wordt dan ook belangrijker. Dan eet je vanzelf geen plofkip meer. Zet ook vaker peulvruchten op het menu, dat is een goede vleesvervanging en nog goedkoper ook.”

De prijzen in biologische winkels zijn vaak hoog. Is er een andere optie?

“Als je veel seizoensgroenten eet, hoeft het allemaal niet zo knap duur te zijn. Wil je het hele seizoen hetzelfde eten? Dan is het natuurlijk wel duur. Groente zoals pastinaak, wortelpeterselie, knolselderij en bieten zijn spotgoedkoop en je kunt er hele lekkere dingen van maken. Ik vond het eerst ook hele uitdaging om seizoensgroente te gebruiken, vooral in de winter. Eigenlijk wilde ik gewoon tomaten eten, geen lelijke knollen. Nu weet ik dat je er veel meer mee kunt. Alleen bieten kun je al koken, rauw eten, poffen en marineren.” 

In Nederland gooien we veel eten weg. Wat doe ik met kliekjes?

“We gooien met z’n allen twintig procent van ons eten weg dat we hebben gekocht. Op jaarbasis is dat 400 euro per gezin, dat is heel veel geld. Door een lullig plantje op mijn balkon, werd ik bewuster. Ik ontdekte dat een klein plantje al veel werk kost en dacht toen: ‘Al die moeite van boeren gooien wij dus gewoon in de prullenbak?’ Daarom maak ik er een sport van om alles te gebruiken wat ik koop. Als ik groente heb gekookt, gebruik ik het kookwater als bouillon. En als ik boerenkoolstamppot over heb, dan maak ik daar bitterballen van.”

Wat is je favoriete biologische en budget recept voor de winter?

“Mijn zoon is gek op de pastinaaksoep met gepofte knoflook. Zelf vind ik salade met winterpostelein erg lekker. Het is fijn om in de winter ook af en toe salade te eten. Winterpostelein groeit gewoon in Nederland. Dus dan heb je toch af en toe blad op je bord.”

  1. Recept pastinaaksoep
  2. Recept salade van winterpostelein