<-- NIET ACTIEF -->

Een cadeau in de winkel heb je zo gekocht. Minstens zo leuk is het om zelf iets te maken. Dat is niet alleen goedkoper, maar ook een stuk persoonlijker en dus veel leuker om te geven. Wij geven cadeau-inspiratie voor mensen die jij een portie gezondheid toewenst. En: deze vijf gezonde cadeaus zijn in een avond gemaakt.

1. Een flesje vol geur

Nodig: een mooi glazen flesje (inhoud 200 ml), een geurloze plantaardige olie (zonnebloem- of maïsolie), essentiële geurolie, een paar eetlepels wodka of jenever, drie lange satéstokjes.

Een slaapkamer is rustgevender met een geurflesje in de buurt. Giet in een mengbeker 150 milliliter olie. Voeg twee eetlepels wodka of jenever toe en twintig druppels essentiële olie naar keuze. Kies een essentiële olie die past bij de ontvanger van het cadeau: romantische rozenolie, rustgevende lavendelolie, opwekkende kaneelolie of opbeurende eucalyptusolie. Roer en schenk het mengsel in het glazen flesje. Pak het flesje in, samen met drie lange satéstokjes. Deze stokjes kunnen rechtop in het flesje gezet worden, zodat de geur zich kan verspreiden.

2. Een doos vol theehartjes

Nodig: tien koffiefilters, losse thee, schaar, naald en wit draad of naaimachine, gekleurd papier.

Uit je liefde voor een vriend, vriendin of familie door een doosje te vullen met theehartjes. Knip de randen van de koffiefilters en knip er, met de beide vellen op elkaar, een hartvorm uit. Leg beide zijden van het hart op elkaar en naai met naald en draad of de naaimachine de hartjes bijna dicht, maar houd een klein stukje aan de bovenkant open. Naai zo tien hartjes. Vul de hartjes met thee (niet te veel, dat vergroot de kans op scheuren). Naai de bovenkant dicht en laat er een draad van zo’n tien centimeter aan zitten. Knip vierkantjes van het gekleurde papier en prik er met de naald een gaatje in waar de draad van het theezakje doorheen kan en bind hem vast. Verpak de hartjes in een mooi doosje.

3. Een cactussentuin

Nodig: stuk of zes cactussen (afhankelijk van de grootte van je schaal), schaal, cactusgrond, steentjes, handschoenen.

Leuk voor in de vensterbank: een cactussentuin. Kies cactussen in verschillende kleuren en mix het eventueel met andere vetplanten. Leg onderop de schaal een laagje steentjes. Zo kan het water weg en gaan de wortels van de planten niet rotten. Nog beter is het om een schaal te kopen met gaatjes onderin of zelf deze gaatjes te boren. Vul de schaal met cactuspotgrond of gewone potgrond en verspreid de cactussen kriskras over de schaal. Druk ze goed aan en klaar is je cactustuin!

4. Houten keukengerei met een kleurtje

Nodig: houten keukengerei (lepel, spatel etc), verf, plakband.

Een saaie keuken wordt een stuk minder saai met vrolijk keukengerei. Plak een plakbandje op de steel, zodat je weet tot waar je moet verven en het een strakke lijn wordt. Kies een kleur die past in het huis van de ontvanger van het cadeau of een kleur die jij mooi vindt. Je kunt er ook voor kiezen om een patroon te verven, zoals stippen of strepen. Verf de steel, laat het keukengerei voorzichtig drogen en lak het daarna eventueel met blanke lak. Verf en lak niet het deel dat in contact komt met eten.

5. Een pot gevuld met onbijtkoekjes

Nodig: een glazen pot, lint, 300 gram rijpe bananen, 100 gram havermout, 20 gram ongezouten en ongebrande noten, 20 gram rozijnen.

De ontvanger van dit cadeau heeft straks geen excuus meer om niet te ontbijten. Verwarm de oven voor op 180 graden, prak de bananen met een vork, voeg de havermout toe en roer het geheel. Hak de noten en voeg het samen met de rozijnen aan het mengsel toe. Schep met een eetlepel het mengsel op het bakpapier en druk het plat. Vorm hier ongeveer 12 koekjes van. Doe de koekjes ongeveer 20 minuten in de oven. Zijn ze afgekoeld? Doe de koekjes dan in de glazen pot. Strik eromheen en klaar!

Lees meer over dit onderwerp