<-- NIET ACTIEF -->

Susan Lambeck had altijd een tuin. Maar toen ze drie jaar geleden haar baan verloor, kreeg ze ook nog iets anders: tijd. Ze startte met een succesvol moestuinavontuur: “Vorige zomer deelde ik courgettes uit aan de hele straat.” Haar verhaal? De groente en fruit van je eigen moestuin is lekkerder, gezonder en goedkoper. Lees haar beste tips én trucs.
 

Kan ik een moestuin beginnen?

“In principe kan iedereen een moestuin starten. Mensen zeggen wel eens: ‘Ik heb geen groene vingers.’ Maar als de wil er is, kun je alles leren. Begin gewoon eenvoudig met bijvoorbeeld bieten, radijsjes en sla. Als je deze planten aandacht geeft, dus genoeg water en een beetje wieden, dan kan iedereen het. Er zijn genoeg mensen die een moestuin hebben én een fulltime baan. Zij zorgen voor een moestuin met minder onderhoud.”

Waar begin ik als ik wil starten met een moestuin?

“Een stuk grond is natuurlijk handig, ik heb een volkstuin van 200 vierkante meter, maar het kan ook gewoon je achtertuin zijn. Omdat niet alle groenten goed groeien, is het verstandig om voedingsstoffen aan de grond toe te voegen, zoals compost en mest. Wil je snel resultaat? Dan kun je plantjes kopen bij een kwekerij. Deze planten zijn minder gevoelig en je hebt sneller resultaat. Natuurlijk heb je nooit garantie, want er kunnen altijd vogels en slakken aan je planten knagen. Als je in je achtertuin gaat tuinieren hoef je geen duur gereedschap te kopen. Een schepje, schoffeltje en gieter zijn al genoeg.”

Een moestuin in mijn voortuin of vensterbank, kan dat ook?

“Je ziet niet vaak mensen met een moestuin in hun voortuin. Zelf zou ik ook bang zijn dat mijn groente wordt gejat. Heb je net een mooie pompoen en is hij de volgende dag weg! Daarom zou ik iets verbouwen dat minder opvalt, zoals snijbieten. Ze hebben een prachtige kleur en de bladeren zijn lekker door de sla. De vensterbank is meer geschikt voor kruiden. Vul bijvoorbeeld een paar oude blikken met basilicumzaden.”

Welke planten zijn geschikt voor beginners? 

“Courgette is fantastisch. Als je één of twee planten neerzet, kun je de hele zomer courgette eten. Daar groeit zo ontzettend veel aan. Ik heb een zomer gehad dat ik het aan de hele straat kon uitdelen. Een pompoen staat gezellig in je moestuin en suikermais is ook een aanrader. Lekker op de barbecue en veel goedkoper dan in de supermarkt of bij de groenteboer.”

Leef je gezonder en goedkoper door je moestuin?

“Ja! Mijn budget is ontzettend naar beneden gegaan omdat ik meer groente eet en minder vlees. Groente is erg duur, zeker als je biologisch wilt eten. Een biologische bloemkool kost meer dan twee euro, voor deze prijs verbouw ik tien bloemkolen. Vorig jaar heb ik kilo’s aardbeien geplukt en daarvan veertig potten jam gemaakt. Als je die winst zou uitrekenen, ben je echt verbaasd. Door mijn moestuin is mijn conditie heel goed geworden en ik ben nooit meer ziek. Het abonnement op de sportschool heb ik opgezegd.”

Budget moestuintips

Moestuinmoeder Susan Lambeck:

  • Deel zaden of planten met andere mensen. Dit is een leuke ruilhandel!
  • Op een zakje zaden staat altijd een jaartal. Als je het zakje droog en donker bewaard, kun je ze volgend jaar weer zaaien. Het net zoals de houdbaarheidsdatum op eten.
  • Haal de pitten uit paprika’s of pompoenen en plant ze volgend jaar.
  • Droog een aantal erwten, zodat je ze volgende jaar weer kunt planten. 
  • Bewaar de stompjes van prei en lente- ui en stop het in de grond.

Zie ook: www.moestuinmoeder.nl »