<-- NIET ACTIEF -->

Voormalig tv-presentator Julia Samuël reist – ondanks dat ze zelf kanker heeft – door Afrika om malaria en andere tropische ziektes de wereld uit te helpen. Van anderen te helpen kun je gezonder worden, stelt psycholoog Huub Buijssen. Zo worden mantelzorgende mannen ouder dan mannen die niet mantelzorgen. Hoe zit dat?

Het levensverhaal van tv-prestentator Julia Samuel leest als dat van een kat met negen levens. Ze kreeg borstkanker met uitzaaiingen naar botten en hersenen, lag in coma vanwege hersenmalaria en werd gegijzeld. Desondanks begeeft ze zich voor Drive against malaria nog steeds in de gevaarlijkste landen van Afrika en voelt ze zich na een hele zware periode, beter dan ze in tijden gedaan heeft. Psycholoog Huub Buijssen, komt in De Ontmoeting met Julia met een aantal verbluffende inzichten waarom een ander helpen helend kan werken.

1. Zorgen voor een ander geeft afleiding

Huub: “In de hedendaagse psychologie ligt de nadruk op introspectie. De gedachte is dat je kunt herstellen door goed in de spiegel te kijken van je eigen ik en met een therapeut als gids een zelfonderzoek te starten. Maar volgens het The healing brain is er nog een andere, vergeten weg naar geluk. Door je niet op jezelf, maar juist op anderen te richten. Dat je je inzet voor anderen of iets buiten jezelf waarin je je ziel en zaligheid kwijt kan, dat is misschien wel veel effectiever om geluk te vinden. Als je je alleen op jezelf richt, komt elk pijntje, elk ongemak, elke emotie onder een vergrootglas te liggen. Daarom ben je op zijn ongelukkigst als je alleen met jezelf bezig bent.”

2. Van vrienden word je gelukkiger

Huub: “Uit recent onderzoek blijkt dat niet je partner maar je vrienden de belangrijkste geluksbrengers zijn. Dus investeer in vrienden. Ik ben nogal een solist en als ik een feestje kon skippen, deed ik dat. Dat heb ik fundamenteel veranderd. Als er iets te vieren valt, zeg ik dat niet snel meer af en maak ik er ook een feest van.”

3. Ouder dankzij mantelzorg

Huub: “Zorgen voor anderen heeft ook een overlevingswaarde. Vrouwen – die doorgaans meer op anderen gericht zijn – leven langer dan mannen die meer op zichzelf gericht zijn. Onderzoek laat zien dat mantelzorgende mannen gemiddeld twee jaar langer leven dan mannen die geen mantelzorg verlenen.”

4. Kijken naar weldoeners: goed voor je weerstand

Huub: “In het boek The healing brain las ik ooit dat onderzoek laat zien dat het aantal afweerstoffen in het bloed toeneemt als proefpersonen filmbeelden zien van weldoeners aan het werk zoals een Moeder Theresa in de sloppenwijken. Alleen al het toekijken verbetert de activiteit van afweercellen. Dus als dat al je immuunsysteem versterkt, moet je voorstellen welke kracht actief helpen kan hebben.”

5. Met dank aan de spiegelhormonen

Huub: “Weet je wat spiegelneuronen zijn? Als ik nu een bonbon tegen de muur gooi en jij ziet dat gebeuren, dan speel je die handeling onbewust in je brein na. Hetzelfde gebeurt met emoties. Als ik schater van het lachen, dan lach jij mee in je hoofd. Daarom werkt lachen vaak ook aanstekelijk. Die spiegelhormonen vormen de basis voor empathie. Als je dat door trekt, kun je ook stellen dat door anderen te helpen, je indirect jezelf ook helpt. Want als een ander zich beter voelt, knap je daar zelf ook van op.”

Nieuwsgierig geworden naar het interview met Julia Samuel en Huub Buijssen?

Je leest het in gezondNU8 »