<-- NIET ACTIEF -->

Tuinen en vensterbanken zijn niet meer veilig: alles wordt omgetoverd tot (mini) moestuin. Maar als je er tijd, geld en liefde instopt, verwacht je er natuurlijk ook iets voor terug. Met welke groente en kruiden is succes (bijna) gegarandeerd? Wij geven je een handig lijstje, zodat je volgend jaar de grootste oogst ooit hebt!

Hoe groen je vingers ook zijn en hoeveel liefde je je moestuin ook geeft, de oogst kan toch nog vies tegenvallen. Het resultaat na fanatiek tuinieren is dan niet meer dan een bleke wortel, een paar blaadjes basilicum en een net niet rode tomaat. Herkenbaar? Misschien helpen deze tips.

1. Genoeg voor de hele straat – Courgette

Eerder interviewde we Susan Lambeck over haar succesvolle moestuin. Vooral over courgette was ze erg enthousiast: “Courgette is fantastisch. Als je één of twee planten neerzet, kun je de hele zomer courgette eten. Daar groeit zo ontzettend veel aan. Ik heb een zomer gehad dat ik het aan de hele straat kon uitdelen.”
Pluspunten: Grote oogst, makkelijk te kweken en tot ver in oktober opbrengst. De plant groeit snel, waardoor je wel genoeg ruimte nodig hebt.

2. Snel je eigen salade – Rucola

Sla uit eigen tuin is ongetwijfeld het lekkerste. Voor wie uit ongeduld bijna voorverpakte sla in de supermarkt koopt, is het planten van rucola een optie. Met een beetje geluk eet je na vier weken rucola uit eigen tuin.
Pluspunten: Het groeit snel en het jonge blad is het lekkerste. Hoe warmer het is, hoe scherper de smaak wordt. En deze plant kan tegen schaduw.

3. Multifunctioneel – Radijs

Wist je dat je van radijsjes ook het jonge blad kunt eten? Naast dat de oogst meestal (groot) is, is de smaak ook een stuk pittiger. Als je experimenteel bent ingesteld, kun je ook witte of gele radijsjes planten.
Pluspunten: Ongeveer een maand na het zaaien heb je resultaat en dit kun je de hele zomer blijven doen, het kan goed tegen regen.

4. Makkelijk en mooi – Pompoen

In de soep, uit de oven of in een chutney. Het is niet alleen leuk om pompoen te zien groeien, maar je kunt het ook in veel recepten verwerken. Voor een mini-moestuin zijn pompoenen minder geschikt, omdat deze plant veel ruimte nodig heeft.
Pluspunten: Veel verschillende, lekkere, soorten. Binnen en buiten te zaaien, kunnen zelfs zonder aandacht een zomervakantie overleven.