<-- NIET ACTIEF -->

Detoxen, slow juicen en koolhydraatarm eten – dat is vast iets voor mensen met veel geld? Volgens foodtrendwatcher Marjan Ippel geldt juist het omgekeerde: gezond leven is minder elitair geworden. We stellen haar de vraag: is een gezond leven alleen weggelegd voor mensen met een goedgevulde portemonnee?
“Gezond leven is heel lang elitair geweest. Ik ben blij dat het nu minder elitair wordt. Vooral de Lidl is een voortrekker op dit gebied. Deze supermarkt opent binnenkort een eigen restaurant in Den Haag waar je betaalbaar en gezond kunt eten. In Stockholm was pop-up luxerestaurant Dill eind vorig jaar dé restauranthype. Er kookte een beroemde chef en mensen waren vol lof over de zaak. Toen bleek dat er uitsluitend met Lidl-producten was gekookt, was dat voor veel mensen een eye-opener: kwaliteit hoeft niet duur te zijn. Als je de letters van Dill omdraait staat er ook Lidl.”

Maken we gemakkelijker de keuze voor gezonde voeding?

“Het is goed dat zo’n grote supermarktketen bezig is om gezonde producten toegankelijker te maken, zodat ‘de gewone mens’ daarmee in aanraking kan komen. De Jumbo probeert dat ook met de nieuwe formule. De Spar richt zich op de student. Je ziet dat supermarkten ook veel meer aan voorlichting doen. Er worden bijvoorbeeld kookworkshops over snel en toch gezond koken georganiseerd. Supermarkten zijn dus niet meer alleen met prijzen bezig.”

Wordt biologisch eten toegankelijker?

“Niet alleen de supermarkten doen meer aan betaalbare en gezonde producten, je kunt nu ook steeds vaker biologisch en betaalbaar buiten de deur eten. Ondanks de crisis is er een steeds grotere biologische keuze en er zijn steeds meer ketens met biologische menu’s die betaalbaar zijn. Let er alleen wel op dat je biologisch niet verwart met gezond eten; dat iets biologisch is wil niet meteen zeggen dat het ook gezond is. Mensen staren zich hier een beetje blind op.”

Is gezond en biologisch eten duurder?

“Gezond eten met een klein budget blijkt moeilijk te zijn – dat zie je telkens weer in allerlei krantenreportages. Maar het aanbod van betaalbaar en biologisch eten wordt steeds groter. Er kleeft alleen wel een nadeel aan: zijn al die producten echt biologisch? Als biologische assortimenten zo groot worden ingekocht, is dat maar de vraag. Ook vraag ik me af of er genoeg biologische producten zijn.”

Blijven gezonde keuzes belangrijk in 2014?

“Voor mij is 2014 het jaar van de ‘foodscepticus’. Er komt een einde het volgen van de nieuwste gezondheidshypes. We laten ons nu gek maken door hypes als eten zonder tarwe en De Voedselzandloper. In 2014 hebben we hier genoeg van.”

Foto: Saskia van Osnabrugge