<-- NIET ACTIEF -->

Het is de bekendste feestwijn ter wereld, komt uit Frankrijk en heeft bubbels. Champagne! Nu de feestdagen er weer aankomen, is het tijd voor een spoedcursus. Waar moet je opletten bij het kopen van een champagne? Hoe ontkurk je champagne? En doe je deze bubbels in de welbekende flute of toch niet?

De klassieke champagne bestaat uit witte (chardonnay) en blauwe druiven (pinot noir en pinot meunier). Een blanc de blancs bestaat alleen uit chardonnay en is verfijnder en frisser. Een blanc de noirs bestaat uit pinot meunier en pinot noir en is juist pittig en krachtig.

Champagne onderscheiden we door de hoeveelheid suiker.

 • Extra brut (geen suiker) > erg droog, aperitief, borrel
 • Brut > droog, voorgerecht vis-, schaal- en schelpdieren, gevogelte en kaas
 • Sec > beetje zoet, nagerechten
 • Demi-sec > zoet, halfdroge, nagerechten
 • Doux (relatief veel suiker) > zeer zoet, nagerechten

Etiket lezen

 • Het woord champagne moet erop staan. Staat er champenoise of methode traditionel, dan gaat het om een andere drank.
 • Champagne kent drie kwaliteiten. Grand cru (beste kwaliteit), premier cru en champagne sans cru (zonder verdere vermelding).
 • Cuvée prestige staat voor een betere champagne. Een wijnhuis geeft dit aan zijn betere champagnes. Ze zijn niet goedkoop.

Jaartal
De meeste champagnes hebben geen jaartal op hun etiket, omdat de nieuwe oogst wordt gecombineerd met oudere wijnen vanwege de eigenschappen. Het doel is een mousserende wijn die elkaar hetzelfde smaakt. Champagnes met jaartal weerspiegelen het karakter van een heel goed jaar. Ze hebben dan een uitgesproken smaak, zijn een stuk duurder en herken je aan de term ‘Millésimé Champagne’.

Prijs
Champagne heb je in allerlei prijsklassen, maar feit blijft: champagne is duur. Voor ongeveer dertig euro heb je een goede fles. Je kunt natuurlijk ook drie keer zoveel betalen, of voor een goedkope champagne gaat.

Help, hoe ontkurk ik de fles?

Regel 1: schud de fles niet voor het openen. Als je hem hebt vervoerd in een tas waarmee je hebt rondgezwaaid, laat de fles dan minimaal anderhalf uur in de koelkast liggen.
Regel 2: plaats je duim op de kurk. Verwijder de metalen draadkorf die de kurk op zijn plek houdt en plaats dan je duim op de kurk. Verlies de fles niet uit het oog!
Regel 3: trek niet, maar draai. Houd de kurk stevig vast door hem af te dekken met je handpalm. Vervolgens draai je de fles langzaam rond en voel je dat de kurk langzaam loskomt.
Regel 4: laat niet los. Je houdt de kurk en de fles vast tot ze helemaal los van elkaar zijn. Je hoort dan een bescheiden ‘plop’.
Regel 5: houd een glas bij de opening van de fles. Mocht je toch te snel hebben gehandeld en er komt schuim uit de fles, dan kun je de champagne direct uitschenken voordat de champagne de fles uitloopt.

Help, hoe serveer ik champagne?

De fles is gekocht en geopend, tijd om te serveren. De ultieme temperatuur om champagne in te schenken, is tussen de zes en twaalf graden. Lichtere champagnes mogen iets aan de koele kant geserveerd worden, maar te koud serveren zorgt dat de smaak en aroma’s verloren gaan. Zonde!

Maar waar schenk je het in? Meestal drink je champagne uit een flute, maar die is soms te smal om de aroma’s vrij te laten komen. De champagne komt dan niet voor honderd procent tot zijn recht. Een wijnglas is dan een optie. Wees niet te enthousiast met schenken: vul het glas maximaal een derde. Heb je schuim in je glas? Dat betekent dat je glas niet zo schoon is. Even omspoelen dus.

Help …

 1. Ik heb champagne gemorst. Geen zorgen, champagne geeft geen echte vlekken. Mocht je een kring zien op je shirt, dan was je die er zo uit.
 2. Ik wil geopende champagne bewaren. Voor champagne zijn speciale kurken verkrijgbaar, waardoor de champagne 24 uur later nog bruist. Geopende champagne is drie tot tot vijf dagen houdbaar.
 3. Ik wil ongeopende champagne bewaren. Bewaar ongeopende champagne op een donkere, koele plek. Alleen als je het binnen twee tot drie dagen gaat op drinken, kun je het in de koelkast doen.
 4. Hoeveel glazen gaan er uit één fles? Dat hangt af van de glazen die je gebruikt. Gemiddeld kun je vijf tot zeven glazen vullen met een fles van 750 milliliter.