<-- NIET ACTIEF -->

Heb je een tuin of balkon en wil je daar een theetuin in aanleggen? Goed idee, want een heerlijk kopje kruidenthee is een gezonde drank. Floor Korte, moestuinier en schrijver van onder andere het boek De groene tuin, geeft tips hoe je die perfecte theetuin maakt.

Floor Korte behoort tot de bekende moestuiniers van Nederland. Ze maakt heel Nederland deelgenoot van het ontstressende genot van werken in een moestuin, geeft op Instagram groene inkijkjes, blogt over duurzaam moestuinieren en schreef de boeken De moestuin en De groene tuin. In dat laatste boek laat ze zien hoe je van een saai balkon of tuin vol tegels een prachtige groene plek maakt. En ze heeft werkelijk tips voor álles, dus met haar boek wordt je buitenruimte ook echt een fijne plek om te vertoeven. Voor jou en voor dieren. Zo heeft ze het over het ontwerpen van een tuin, het zelf bouwen van vogelhuisjes, pergola’s en insectenhotels en de perfecte verzorging voor jouw tuinbodem.

Waarom een theetuin?

Blader je door het boek, dan kom je ook bij een hoofdstuk waarin Floor beschrijft hoe je een gezonde theetuin aanlegt. En daar worden wij ook erg blij van, want zelf thee maken is budgetvriendelijk, leuk én gezond! Door de juiste kruiden en bloemen te kiezen, kun je jouw gezondheid net dat zetje geven wat het nodig heeft.

Welke kruiden kies je in een theetuin?

Allereerst een tip van ons: gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen in je theetuin, want waar je ze ook mee besproeit, het komt in je thee terecht. Koop dus biologische zaadjes of plantjes. Maar ja, welke kies je dan? Bedenk wat jij lekker vindt én met welke kruiden en bloemen jij jouw gezondheid een kleine boost kunt geven. Zo weet je welke planten in jouw theetuin niet mogen missen. Floor tipt in haar boek allerlei kruiden en geeft ook lekkere theecombinaties:

  • Munt, citroenverbena en gember
  • Dropplantbloemen en -blad, venkelblad en citroenmelisse
  • Munt en blauwe bessen
  • Kamille en citroenverbena
  • Vlierbloesem met munt

Hoe droog je de kruiden?

Je kunt kruiden uit jouw theetuin vers gebruiken in de thee – knip dan gewoon steeds dat af wat je nodig hebt – maar je kunt ze ook prima drogen om een voorraadje aan te leggen. Floor legt in haar boek haarfijn uit hoe je dat doet, want het kan op verschillende manieren. Een tipje van de sluier:

  1. Op een keukenpapiertje in de schaduw. Vooral ideaal op een warme, zonnige dag. Knip de blaadjes en bloemen uit je theetuin en zorg ervoor dat ze niet op elkaar liggen. Leg ze op een plek waar ze bovendien blijven liggen als er een windvlaag voorbijkomt.
  2. In de schuur of onder een overkapping. Dat is vooral handig als de zon wat minder fel schijnt. Span dan een draad aan het plafond. Neem een bundeltje bloemen of blaadjes, bind dit vast met touw en hang dit op zijn kop in het schuurtje. Dit droogproces duurt iets langer dan het drogen op een zonnige dag.
  3. Op een droogrek. Het voordeel van een droogrek is dat de blaadjes of takken die je uit de theetuin hebt gehaald meer uit elkaar liggen, waardoor je betere ventilatie hebt. Dan gaan de kruiden niet schimmelen en blijft de smaak goed behouden.

Wil jij een groene oase maken van je tuin of balkon? Dan is het boek De groene tuin van Floor Korte een echte aanrader. Helemaal gezondNU-proof, omdat Floor ook ingaat op de gezondheid van groen en tips geeft om je (moes)tuin stap voor stap zo duurzaam mogelijk te maken. Het resultaat: een tuin – zoals een theetuin – waar mens én dier gelukkig van worden.