<-- NIET ACTIEF -->

Producten zelf maken is leuk, lowbudget en scheelt afval. Zo maak je de wereld om je heen net een beetje groener. Dus, ga aan de slag en maak je eigen wasmiddel, waterkefir en deodorant. Moeilijk? Nee; je hebt maar drie tot vier ingrediënten nodig. gezondNU laat zien dat het kan in een paar simpele stappen.
 

Zelf wasmiddel maken

Je grist een shirt van de vloer en ruikt eraan. Oei, niet meer zo fris. Samen met de andere vuile was prop je het in de wasmachine en gooi je er een scheut wasmiddel bij. Even gluur je op het etiket. Wat zit er eigenlijk in? De onherkenbare termen stapelen zich op. Is dat allemaal echt nodig? Zeker niet, met drie natuurlijke ingrediënten kun je al een wasmiddel maken. En die plastic fles kun je gewoon hergebruiken. 

Wat heb je nodig?

40 gram (marseille)zeep, 40 gram soda, 2,5 liter water

Hoe maak je het?

Rasp de zeep en kook het water. Voeg het hete water toe aan de zeep en roer het zachtjes door elkaar tot de zeep is opgelost. Voeg de soda toe en laat het een paar uur, of een nacht, staan om af te koelen. Het wasmiddel is nu stijf geworden. Klop het zachtjes los met een garde (niet te lang!) en doe het wasmiddel in een lege fles.  

Tip: voor de gekleurde was kun je de 40 gram soda achterwege laten.

Kefir voor je darmen

Last van een opgeblazen gevoel? Of werkt je spijsvertering niet optimaal? Misschien is het een idee om waterkefir te maken. Kefir is een groepje levende bacteriën en gisten. Klinkt griezelig, maar dat is het niet.  (Bedenk: ook yoghurt zit vol gezonde, levende bacteriën!) Kefir bevat melkzuurbacteriën die een goede werking zouden hebben op je darmflora en de rest van je spijsvertering. Er zijn twee soorten: waterkefir en melkkefir. Waterkefir wordt gemaakt van kefirkorrels, de korrels koop je makkelijk online. De kefir leeft op suiker en eet dit (vrijwel) volledig op. Het heeft een friszure, licht tintelende smaak.

Wat heb je nodig?

50 gram kefirkorrels, 0,5 liter water, 15-40 gram rietsuiker/ahornsiroop, 2 vijgen of abrikozen, 0,5 citroen, een zeef, houten pollepel en een weckpot.

Hoe maak je het?

Doe alle ingrediënten bij elkaar in de weckpot, roer het door en laat het 48 uur staan. Roer het af en toe door met een houten pollepel. Zin in een glaasje waterkefir? Vergeet dan niet de zeef te gebruiken!

Tip: voeg een paar aardbeien, verse blaadjes munt of een stukje gember toe.

Deodorant uit je eigen keuken

Ze voelen schraal, hebben rode bultjes en zijn flink geïrriteerd. Je oksels kunnen soms best wat extra liefde gebruiken. Iets wat jouw deodorant waarschijnlijk niet geeft … De oplossing: maak je deodorant zelf. In een paar simpele stappen en met maar drie ingrediënten heb jij een natuurlijke en milde deodorant die werkt tegen ongewenste geurtjes. Geen spuitbus, geen rotzooi.

Wat heb ik nodig?

4 eetlepels baking soda, 4 eetlepels arrowroot (of maïzena), 5 eetlepels kokosolie en een weck- of jampot.

Hoe maak ik het?

Smelt het kokosvet in een pannetje tot een vloeibare olie. Doe de olie in een bakje en schep de baking soda en arrowroot erbij. Roer het goed door tot het een gladde massa is geworden. Laat het hard worden. De volgende dag kun je het op je oksel smeren. Zet de deodorant in de zomer in de koelkast, zodat het niet zacht wordt.

Tip: voeg 5 tot 10 druppels essentiële olie toe om je deodorant een geurtje te geven.

Lees ook het boek: Natuurlijke cosmetica zelf maken »