Het heeft inmiddels een vaste plek veroverd in het keukenkastje naast olijfolie en zonnebloemolie. Maar wist je dat je nog veel meer kunt met kokosolie dan bakken en braden? Wat dacht van je kokosolie als make-up remover, tegen jeuk of als haarolie? Gebruik je pot kokosolie voortaan multifunctioneel.

1. Als make-up remover

Kokosolie koop je altijd in vaste vorm, maar zodra je het in je handen warm maakt, smelt het. Eén nadeel: de kans is groot dat je het in de zomer gesmolten in het potje vindt. Bewaar het daarom in de koelkast. Kokosolie is een natuurlijke make-up remover en maakt ook meteen je wimpers sterker.Smeer het over je gezicht en haal het er met een watje en warm water af.

2. Massage-olie

Masseren met kokosolie kan prima! Het maakt de huid ook meteen zacht en laat geen vlekken achter.

3. Om te scheren

Scheren met scheerschuim? Dat hoeft helemaal niet. Kokosolie voedt de huid en je scheermesje glijdt er makkelijk over.

4. Tegen jeuk van een muggenbult

Bewezen is het niet, maar het is wel het proberen waard. Wanneer je gestoken bent door een mug, kun je de jeukende plek met kokosolie insmeren. Dit schijnt verlichting te geven.

5. Om te bakken en braden

De meeste mensen gebruiken kokosolie waarschijnlijk gewoon in de pan. Om te bakken en braden, een gezonde vervanger voor andere oliën. Wist je dat je ook kokosolie met (lichte) knoflooksmaak kunt kopen?

6. Als haarmasker

Veel mensen zweren bij dit simpele en natuurlijke haarmasker. Verwarm een beetje kokosolie in de magnetron en smeer het in de punten van je haar. Let op: gebruik niet te veel, anders is het lastig uitspoelen. Na een half uur intrekken was je je haar zoals normaal. Conditioner is niet nodig, tenzij je haar onder de douche nog vettig aanvoelt. Zacht haar gegarandeerd!

7. Als haarolie

Vooral voor mensen met pluizig haar of kroeshaar is kokosolie een uitkomst. Gebruik wel een klein beetje (lees: héél klein beetje) in de punten van je haar, anders zit het er vet uit.

8. Suiker- of zoutscrub

Om je huid te scrubben hoef je niet naar een spa of drogist. Heb je een kokosolie in huis? Mix het dan met een beetje suiker en zout. Gebruik het wel alleen voor je lichaam, het kan namelijk te ruw zijn voor de huid op je gezicht.

9. Als deodorant

Voor wie alleen maar natuurlijke producten wilt gebruiken en niet vies is van een beetje experimenteren, is een zelfgemaakte deodorant met kokosolie een idee. Gebruik het puur of maak dit recept van Emily-Jane Lowe »

10. Voor zachte lippen

Simpeler kan het eigenlijk niet; smeer je lippen in met een beetje kokosolie. Je kunt het ook een kleurtje geven door het te mengen met (oude) oogschaduw of blush.

11. Als highlighter

Met make-up is het een kwestie van de dingen die je mooi vindt in je gezicht benadrukken. Door kokosolie op je jukbeenderen te smeren, vallen ze subtiel meer op. Ook de cupidoboog, de bovenkant van je lippen waar een duidelijke vorm in zit, mag best een likje.

12. Tegen droge hielen

Ook voor droge hielen met hielkloofjes is kokosolie ideaal. Smeer je hielen na het douchen in met een beetje kokosolie (niet te veel!) en laat het drogen. Herhaal dit ritueel iedere dag.

13. Na het scheren

Voor wie een geïrriteerde huid heeft na het scheren, kan kokosolie de oplossing zijn. Als je kokosolie al als scheerschuim gebruikt, heb je minder nodig.

14. Bij de popcorn

Bak je altijd popcorn in olijfolie? Probeer dan eens kokosolie. Omdat het neutraal van smaak is, kun je prima de kruiden toevoegen die jij lekker vindt. Maak bijvoorbeeld popcorn met knoflooksmaak of een vleugje chili.

15. Tegen droge nagelriemen

Bij mooie nagels horen mooie nagelriemen. Een beetje kokosolie zorgt ervoor dat je nagelriemen er minder droog uitzien en ook minder droog voelen. Je handen zien er ook meteen een stuk verzorgder uit.