<-- NIET ACTIEF -->

Misschien is het je opgevallen; naast de zakken chips in de supermarkt, kun je nu ook uit verschillende smaken popcorn kiezen. Zout en zoet? Nee, exotische smaken zoals zwarte peper en zure room. Omdat je dit net zo goed zelf kunt maken, delen wij de lekkerste recepten voor deze budget snack. En beschik jij nog niet over de kunst van het popcorn maken? Dat leren we je ook!

Popcorn is niet alleen meer iets voor in Hollywoodfilms en bioscopen. In Parijs is zelfs een popcorn-restaurant geopend waar alleen popcorn op het menu staat. Zoals popcorn met currysmaak of Parmezaanse kaas. Met deze ‘recepten’, al kun je het bijna geen recept noemen, maak je zelf popcorn in exotische smaken. Ook leuk voor kinderfeestjes:

Chili popcorn

Zin in pit? Mix naar smaak chilipoeder, zwarte peper en chili flakes in een bakje. Bak vervolgens de popcorn in een beetje olie en strooi hier de kruiden over. Goed schudden en je pittige popcorn is klaar.

Parmezaanse kaas popcorn

Geef je popcorn een Italiaans tintje door er Parmezaanse kaas aan toe te voegen. Bak de popcorn in een beetje truffelolie en strooi er Parmezaanse kaas over zodra het gepopt is. De popcorn is dan nog warm, waardoor de kaas smelt (extra lekker!).

Knoflook/rozemarijn popcorn

Wanneer je zeker weet dat je niet meer de deur uit hoeft, kun je gerust deze knoflook popcorn met rozemarijn maken. De truc is om eerst de knoflook in een beetje olie te bakken en daarna de popcorn toe te voegen. Tot slot strooi je hier nog een beetje rozemarijn over.

Blauwe kaas popcorn

Lekker bij een glas wijn; popcorn met blauwe kaas. Wanneer de popcorn ontpopt is, strooi je er beetje blauwe kaas overheen. Het is wel belangrijk dat de popcorn nog goed heet is, anders smelt het niet genoeg.

Pure chocolade popcorn

Bak de popcorn en verwarm ondertussen pure chocolade au bain-marie in een pan. Zodra het gesmolten is, druppel je het over de popcorn. Meer tijd? Doop dan de popcorn in de chocolade. Een beetje zout over het mengsel geeft de popcorn een twist.

Ook lekker, popcorn met:

 • Kerriepoeder
 • Pindakaas
 • Zwarte peper
 • Witte chocolade
 • Cheddar
 • Geroosterde stukjes boerenkool
 • Indiase kruiden

Zo mislukt je popcorn niet

 • Koop geen popcorn dat in een zakje zit, zodat je het moet poffen in de magnetron. Ga juist voor de ouderwetse pofmais, die je dus zelf moet poffen.
 • Maak popcorn in een hoge pan, zo heeft het veel ruimte om te ‘poppen’.
 • Verwarm eerst een scheutje olijfolie, koolzaadolie of lepel kokosolie in de pan. Het is belangrijk dat het goed warm wordt.
 • Je weet dat popcorn klaar is, als je een tijdje niets meer hoort poffen.
 • Bewaar de overgebleven mais in een afsluitbare zak of bak, anders verliest het vocht en gaat het poppen de volgende keer lastiger.

Geen ongezonde snack

Wanneer je popcorn op de juiste manier maakt – zelf en in de pan met een klein beetje olijfolie, kokosolie of koolzaadolie en zonder suiker  – is het geen ongezonde snack. Een bakje popcorn (30 gram) met een snufje zout bevat 138 calorieën en veel voedingsvezels.

Popcorn en je karakter

De manier waarop je popcorn eet, zegt iets over je persoonlijkheid, bleek uit onderzoek van de Universiteit in Bristol. Wanneer je een handje popcorn pakt, ben je extrovert. Haal je één voor één popcorn uit een bak? Dan ben je eerder introvert.

Ben je op zoek naar budget én biologische recepten? Biobudget heeft 80 recepten met biologische groenten in de hoofdrol.

BioBudget, meer met minder »