<-- NIET ACTIEF -->

Tussen het gesjees van cadeaus kopen en de kerstboom optuigen door, moet er ook nog een smakelijk kerstdiner op tafel komen. Paniek! Stop! Deze kerst sta je niet met zweetdruppels op je bovenlip achter de pannen. En de afhaalchinees wordt ook niet op het laatste moment gebeld. Met deze tips heb je een geslaagd kerstdiner, zonder stress.

Begin op tijd

Het lijkt misschien een open deur, maar een goed begin is echt het halve werk. Handig om te doen: een lijstje maken. Wie eten er mee? Zijn er bepaalde wensen waar je rekening mee moet houden? Eet iemand vegetarisch, veganistisch of heeft iemand een allergie? Wat ook op je checklist moet staan: servies. Ga na of je genoeg borden, glazen, bestek en pannen in huis hebt.

Zet vers en simpel op je boodschappenlijstje

Kies voor eenvoudige, maar goede gerechten en gebruik verse ingrediënten. Vers smaakt altijd beter. Gebruik je eigen ervaring. Probeer geen ingewikkelde culinaire hoogstandjes uit waarvan je niet weet of je ze wel kunt maken. Heb je echt geen idee wat je dit jaar op tafel moet toveren? Er zijn zelfs complete maaltijdboxen voor de feestdagen te koop. Alle ingrediënten worden dan bij je thuisbezorgd, jij hoeft alleen nog maar het recept te volgen.

Met groenten maak je het kerstdiner een stuk kleurrijker (en gezonder!). Aubergine, courgette, (punt)paprika, prei en paksoi smaken heerlijk van de grill. Wil je het echt simpel houden, dan kun je altijd nog gourmetten, steengrillen of fonduen. Verdeel in ieder geval de benodigde boodschappen over twee lijstjes. Een lijstje met boodschappen die langer houdbaar zijn en een lijstje met boodschappen die je vers moet kopen. Zo kun je de grote kerstboodschappen verdelen over meerdere dagen. En wil je in de supermarkt snel klaar zijn? Schrijf de ingrediënten dan op met de indeling van de supermarkt in gedachte.

Kopieer de Amerikanen

In Amerika zijn veel bring-your-own-food-feesten. Kortom; je neemt je eigen eten mee. Waarom zou je dit ook niet bij het kerstdiner doen? Wees niet bang om hulp in te schakelen. Jij zorgt voor de drankjes en het hoofdgerecht en de gasten nemen een voor- of nagerecht mee. Bijkomend pluspunt: je proeft nieuwe gerechten.

Koop en kook niet te veel

De kans is groot dat je veel ingrediënten al in huis hebt. Speur je voorraadkast dus goed door voordat je boodschappen gaat doen. Laat je op je boodschappentocht niet verleiden door aanbiedingen en al het lekkers. Wees streng voor jezelf en koop alleen wat je écht nodig hebt. Let op dat je niet te veel vlees of vis in huis haalt en stem de porties goed af. We zijn geneigd om snel te veel te koken. Wees daarentegen niet te zuinig met soep, salades, fruit en groenten. Dit valt niet zwaar op de maag en je kunt er de volgende dag ook nog van eten. Als je kliekjes over hebt, laat ze eerst afkoelen en zet ze dan zo snel mogelijk in de koelkast of dek ze af op het aanrecht.

Eet van een luxe gedekte tafel

Je bent misschien geen culinair wonder, maar door je tafel en gerechten zo mooi mogelijk te presenteren lijk je dit wel! Je gerechten zullen nog beter smaken als er gegeten wordt van een mooi gedekte tafel. Door mooie schalen, glazen, servetten, achtergrondmuziek en kaarsen creëer je sfeer. Tip: een tafelloper zorgt net voor dat beetje extra. En nu is het moment om te pronken met je mooiste servies (wat al jaren in de kast staat).

Laat je adviseren over wijn

Met een goede fles wijn maak je indruk. Kies niet te zware wijnen, dan zitten je gasten sneller vol. Vraag daarom om raad bij een slijterij. Zorg ook dat er voldoende ander drinken is. Zet eventueel een bijzettafeltje neer met daarop een mooi karaf met water. Verse munt en citroen erbij et voilà. Je gasten kunnen zelf bijschenken. Ook dat scheelt tijd én stress.

Vergeet niet te genieten

Een kerstdiner draait niet alleen om eten, maar vooral om de gezelligheid. Vergeet daarom niet te genieten. Het is tenslotte de tijd van het jaar om door te brengen met vrienden en familie. Loopt het in de keuken iets minder soepel? Maak je niet druk om kleine dingen. Je gasten zijn sneller tevreden dan je denkt.