Apparatuur is vaak zwart, vergeet-mij-nietjes zijn blauw en een sinaasappel oranje. Alles heeft een kleur, maar hebben die kleuren ook betekenis? Wat doen ze bijvoorbeeld met je geluksniveau? En je gezondheid? Wij leggen uit hoe je met een simpele kleurtwist je geluksniveau én gezondheid een boost geeft.

Tien (wetenschappelijk bewezen) kleurtips voor een positiever gevoel en een betere gezondheid, onder het motto ‘alle beetjes helpen’:

  1. Warme kleuren vergroten de productiviteit en het werkplezier.
  2. Een kantoor met witte muren zorgt ervoor dat werknemers sneller depressief zijn. Waar is je kwast?
  3. Heb jij nog geen rode gordijnen in de slaapkamer? Breng daar snel verandering in: rode gordijnen kunnen zorgen voor een beter seksleven. Ook ‘zachtpaars’ heeft deze werking.
  4. Doe je aan de lijn? Kies dan een bord in een kleur die ver af staat van de kleur van je eten. Zo schep je meer rijst op een wit bord dan op een donker bord.
  5. Geel mag dan de meest gehate kleur wereldwijd zijn, mensen die zich gelukkig voelen, associëren dat met de kleur geel.
  6. Een recent onderzoek toont aan dat wit licht spectaculaire effecten heeft op mensen met een depressie.
  7. Voor de slechte slapers onder ons zijn blauw en paars uitstekende kleuren. Die werken namelijk slaapverwekkend.
  8. Geen pakjes en zakjes meer als jij een bruinkleurige keuken hebt. Deze kleur geeft trek in natuurlijke producten en stimuleert je om te koken.
  9. Eetlust opwekkende kleuren: groen, oranje, rood.
  10. Roze ontspant en werkt stressverlagend, blijkt uit onderzoek. Eentje in de jaren ’80 toonde dat aan door de cellen van een detentiecentrum roze te schilderen. Krap een kwartier blootstelling aan deze kleur was genoeg om de agressiviteit van de gedetineerden minstens dertig minuten te verminderen.

Frans kleurenexpert Jean-Gabriel Causse beschrijft in zijn boek ‘De verbazingwekkende invloed van kleuren’ wetenschappelijk onderzoek en bijzondere experimenten. Dit boek maakt duidelijk dat kleuren meer invloed op ons hebben, dan we misschien denken.