<-- NIET ACTIEF -->

Crèmes voor dag, nacht, ogen, body, voeten en cellulitis. Dan: shampoo voor hem, voor haar, voor grijs en voor dof. Tandenborstels – die elektrische en natuurlijk nog een paar gewone die rondslingeren. En: douchegels met een beetje erin, make-up, lenzendoosjes en sieraden. Puilt jouw badkamerkastje ook uit? Start vandaag met een opgeruimde badkamer!

Stappenplan minimaliseren in de badkamer

Stap 1: Zet al je cosmetica en verzorgingsproducten bij elkaar, gesorteerd op productgroep. Nagellak bij de make-up, je douchegel bij de zepen en shampoos… enzovoort. Waarschijnlijk zul je schrikken van de grote hoeveelheid spullen en dubbele spullen.

202115.plantina-incontent

Stap 2: Zijn crèmes en make-up over de datum? Weg ermee!

Stap 3: Niets smeert lekkerder dan een nieuwe pot. Zet op een aparte plank al je ‘dubbele’ crèmes, bodybutters, scrubs, shampoos, douchegels en eyeliners. Maak eerst iets op en pak dan pas een nieuwe.

Stap 4: Zet medicijnen, pijnstillers, pleisters en natuurlijke zelfzorgmiddeltjes op een aparte plek, het liefst buiten de badkamer – die heb je niet elke dag nodig.

Stap 5: Verdeel je cosmetica, crèmes en make-up in twee groepen: wat gebruik je vaak (echt vaak!) en wat soms? Zet wat je vaak gebruikt voor het grijpen en de rest netjes in een kast.

Stap 6: Wat heb je dubbel wat je waarschijnlijk niet ‘op’ krijgt? Kun je er iemand anders een plezier mee doen? Geef het dan weg.

Stap 7: Gooi weg. Want zeg nou eerlijk; waarschijnlijk ga je die oude scheermesjes, lenzendoosjes en nagellak nooit meer gebruiken.

Stap 8: Zijn er dingen die je niet (meer) gebruikt? Gun ze een tweede leven. De wc zal de komende week ook lekker fris ruiken door een sopje van een oude douchegel.

Stap 9: Ga over een maand nog eens langs al je overgebleven spullen. Meestal kun je dan nog meer producten wegdoen. Wil je nog meer producten weggooien, maar vind je het lastig om een selectie te maken? Stop dan de producten die je écht vaak gebruikt in een grote toilettas. De rest heb je waarschijnlijk niet nodig.

Stap 10: Aanbiedingen als 2+1 gratis of tweede product voor de halve prijs zijn verleidelijk. Maar als je de badkamer echt wilt minimaliseren, kun je deze aanbiedingen beter negeren. Wie zegt dat het product zo fijn is dat je het weken (of zelfs maanden) wilt gebruiken?

Tips voor echte opruimpro’s:

  1. Zorg ervoor dat je niet te veel ruimte hebt voor je cosmetica. Op die manier heb je ook geen ‘gaten’ om te vullen met nieuwe producten.
  2. Houd ook rekening met afval. Probeer ook dit te minimaliseren. Koop bijvoorbeeld wasbare wattenschijfjes, wasbaar maandverband of maak je eigen verzorgingsproducten.

Tekst: Lian van Doorn & Shirah Ipenburg