<-- NIET ACTIEF -->

Voor een moestuin heb je echt geen lap grond nodig. Zelfs op het kleinste balkon kun je de inhoud van een salade verbouwen. Je moet alleen de ruimte die je hebt, handig gebruiken. Daarom geven we je tips voor een volwaardige moestuin, óók als je geen groene vingers hebt.

Of je nu een balkon hebt waar je net op kunt zitten of een heuse tuin in de lucht, de ruimte die je hebt moet je zo nuttig mogelijk gebruiken. Met deze tips wordt dat een eitje.

1. Maak je moestuin verticaal

Een volwaardige moestuin op je balkon maak je door verticaal te tuinieren.
Dat wil zeggen dat je hangbakken of hangzakken op je balkon hangt, aan de balustrade bijvoorbeeld. Je werkt dus in de hoogte om de ruimte optimaal te benutten. Potten in een kast of op een trap zetten, werkt ook. Ben je handig? Maak dan van een (oud) tafelkleed zelf een hangzak, de vakken maak je zo groot als je wil. Zelfs met een gebruikte plasticflessen kun je een moestuinsysteem maken. Een speciale moestuinbak is dus echt geen must!

2. Kies een geschikte pot

Moestuinexpert Annemiek van Deursen: “Als je alleen een balkon hebt, kun je prima in bakken of potten telen. Het is wel belangrijk dat je zorgt dat het water weg kan, anders krijg je zure grond. Neem bijvoorbeeld een terracottapot en leg op het afwateringsgat een hergebruikt filterzakje, dan kan de grond niet wegspoelen door het gaatje. Als het water niet weg kan, wordt in no time de grond zuur en groeit de plant niet meer.” De pot kan op een onderschaal die dient als waterreservoir voor warme dagen.

3. Plant alleen wat echt groeit

Een appelboom op je balkon wordt lastig en grote gewassen zijn ook een uitdaging, maar dat betekent niet dat je alleen maar kruiden kunt verbouwen. Annemiek: “Tomatenplanten zijn heel leuk op je balkon, die heb je in alle soorten, net zoals sla en kruiden. Veel mensen weten niet dat je ook klimbonen kunt verbouwen op je balkon. Zet als een wigwam stokken in de pot, zodat ze omhoog kunnen klimmen.”
Dit doet het ook goed op je balkon: spinazie, radijs, knoflook, een aardappel in een pot, peper en sla. Aardappels kun je in een speciale ‘growbag’ verbouwen.

4. Ken je plant

Geen plant is hetzelfde, daarom is het handig om een speciale zaaikalender te volgen. De ene plant kan beter eerst in de vensterbank binnenshuis voor gezaaid worden en de andere plant zaai je meteen buiten. Sommige planten, zoals aardbeien, zijn moeilijker te verbouwen. De oplossing: koop ze als een (kleine) plant. Een rondje googelen, een zaaikalender volgen of advies vragen in een tuincentrum is verstandig. Dan weet je ook meteen of de plant veel zon, regen of schaduw nodig heeft.

5. Zaai niet te zuinig

Op een balkon heb je meestal iets minder regen, helemaal als het overdekt is. Dus elke dag controleren en eventueel water geven. Heb je zaden over en wil je ze niet tot volgend jaar bewaren? Ruil ze dan via Marktplaats of een speciaal moestuinforum.