<-- NIET ACTIEF -->

Je ziet het niet, hoort het niet en proeft het niet. Toch is elektromagnetische straling bijna overal. Wanneer je belt, televisie kijkt, maar ook als je eten verwarmt in de magnetron. Maar wat is erover bekend? En hoe verminder je de straling om je heen?

 

202115.plantina-incontent

Straling ontlopen is onmogelijk, omdat het altijd in onze omgeving is. Wanneer je belt, sms’t of internet op je mobiel heb je te maken met GSM-straling. Eten dat je verwarmd in de magnetron wordt warm door microgolfstraling. Door het radio-en televisiesignaal zie je beeld en hoor je geluid. Vergeet niet de Wi-Fi-straling, de vaste telefoon, huishoudelijk apparatuur en de babyfoon. Maar hoe schadelijk is straling eigenlijk?

Ophef over straling

Hoe schadelijk straling precies is, is lastig te zeggen. Wel wordt het risico van straling steeds breder en op hoger niveau bekeken. Feit is dat wetenschappelijk onderzoek nog geen uitsluitsel heeft gegeven of een nieuw beleid tot stand heeft gebracht. Daarom dringen 160 wetenschapper uit de hele wereld er bij de VN en de WHO (Wereldgezondheidsorganisaties) op aan om vervolgonderzoek te doen over de gevaren van straling. Uit eerder wetenschappelijk onderzoek van de WHO bleek dat straling van mobiele telefoons mogelijk kanker kan veroorzaken. Eén ding weten we zeker: het is nooit verkeerd om je dagelijkse portie straling te verminderen.

5x minder straling in je slaapkamer

Veel mensen ervaren dat ze beter slapen wanneer ze de TV, iPad en telefoon uit de slaapkamer bannen. Met deze vijf stappen krijg je een (bijna) stralingsvrije kamer: 

  1. Leg alle elektrische apparatuur ver van je bed of uit de kamer.
  2. Vervang je elektrische wekker voor een exemplaar met een batterij.
  3. Trek alle stekkers uit het stopcontact van apparaten die je niet nodig hebt als je slaapt. Ook je mobiele oplader!
  4. Sluit je internetmodem aan op een tijdklok, zodat de Wi-Fi ’s nachts uitstaat.
  5. Houd de kamer vochtig, boven de veertig procent. Droogte werkt elektrisch isolerend. Hang bijvoorbeeld waterbakjes op aan de verwarming.

Stralingsweetjes

Wist je dat….

  • In de handleiding van de iPhone staat dat je de telefoon minstens 1,5 cm van je lichaam moet houden.
  • Kinderen kwetsbaarder zijn voor straling.
  • De straling van je mobiel groter wordt wanneer de verbinding slecht is.
  • Je mobiel de meeste straling uitzendt aan het begin van een telefoongesprek.