<-- NIET ACTIEF -->

Een koortslip is besmettelijk, dat is niks nieuws. Maar geldt dat ook voor een zwangerschap, een maagzweer en angst? Ja! Infectiegevaar schuilt overal, zelfs in dingen waarvan je het echt niet verwacht. Dit zijn de 14 meest besmettelijke dingen op een rij.

1. Een lachbui

Als één persoon de slappe lach krijgt, giert al snel de hele kamer van het lachen. Al hebben ze geen idéé waarom. Raar? Raar! Ook raar: op een feestje is een persoon stil. Hij zet een domper op het hele gezelschap. Dit verschijnsel is niet voorbehouden aan mensen. Als bij honden één hond blaft, beginnen ze allemaal te blaffen. Het laat zien dat we ons zeer bewust zijn van anderen, en graag willen meedoen. Je bent liever niet degene met afwijkend gedrag of een afwijkende mening. Dus: kopiëren!

2. Zwanger zijn

Ken je dat: in je vriendenkring was één vriendin zwanger en twee jaar later had iedereen een baby. Je besmet elkaar, zelfs door vage signalen. Een zwangere vrouw confronteert je als jonge vrouw met je eigen mogelijke kinderwens. Door een kind bij een ander te zien, word je je bewust van je eigen leven. De tederheid van een baby activeert bovendien bepaalde hormonen die het keuzeproces bij jezelf kan versnellen.

3. Spuug

Een verkoudheid loop je meestal op via ‘besmette’ druppels spuug in de lucht. Komen die druppels in je neus, keel of luchtwegen, dan is de kans groot dat ook jij verkouden wordt. Een hand voor de mond houden bij het niezen of hoesten is dus echt zinvol. En geef dan niet direct iemand anders een hand.

4. Baarmoederhalskanker

Natuurlijk kunnen kankercellen niet van de ene op de andere mens worden overgebracht. In dat opzicht is kanker niet besmettelijk. Baarmoederhalskanker wordt echter veroorzaakt door een virus dat seksueel overdraagbaar is en dit virus is wel degelijk zeer besmettelijk! Zo besmettelijk dat bijna elke vrouw het tijdens haar leven oploopt. Geruststellend idee; het afweersysteem van de meeste vrouwen ruimt het virus zonder veel slag of stoot ‘op’ voordat je zelf wist dat je het virus had. Alleen een langdurige infectie, kan kanker veroorzaken.

5. Angst

Is je moeder bang voor spinnen? De kans is groot dat jij dat ook bent. Veel fobieën zijn aangeleerd. Een kind spiegelt zijn eigen ontwikkeling aan die van zijn opvoeders. Kinderen zijn gevoelig voor angst, omdat ze nog niet goed rationeel en redelijk kunnen denken.

6. Zoenen

Wie het herpes simplex virus bij zich draagt, komt er nooit meer van af en zal met enige regelmaat een koortslip hebben. Soms één keer in de zoveel jaren. Soms elke maand opnieuw. Als je een koortslip hebt, zijn de blaasjes op dat moment erg besmettelijk. Gelukkig krijgt lang niet iedereen die besmet wordt met het virus daadwerkelijk een koortslip. En tijdens die periode: zoenverbod.

7. Eten

Kopiëren doen we soms letterlijk: iemand gaapt en even later zit ook jij te gapen. Zien eten, doet eten! Opnieuw een bewijs dat mensen sociale dieren zijn die graag gedrag spiegelen. Elkaar nadoen is belangrijk als opgroeit. Je leert als kind vaardigheden die je nodig hebt om te (over)leven. Maar ook als we ouder zijn doen we het nog, niet om te overleven maar wel als een soort ‘gedeeld gevoel’. Jij eet veel? Maakt niet uit, ik ook – we horen bij elkaar!

8. Het zwembad

Schimmelnagels zijn heel-heel-heel besmettelijk! De voetschimmel is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door een schimmel in huid- of nagelschilfers. Beruchte broedplaatsen zijn de badkamer thuis, maar ook zwembaden en sportscholen met gezamenlijke douches.

9. Bloed

Wratten worden veroorzaakt door een virus, maar waarschijnlijk moet je wel eerst een klein wondje hebben om de besmetting een ‘kans’ te geven. Lang niet alle kinderen die besmet zijn, krijgen dus een wrat. Eenmaal opgedane afweer beschermt je meestal in het latere leven tegen infectie. Overigens: contact met het virus is voor een kind nagenoeg onvermijdelijk. Gelukkig gaan de wratten vaak vanzelf over.

10. Open tuberculose

Als er ergens in het land een geval van open TBC wordt ontdekt, is dat altijd goed groot alarm. Terecht? Terecht! TBC is een ziekte, die – als die niet wordt behandeld – dodelijk kan zijn. En: zeer besmettelijk. Tuberculose wordt verspreid via druppels in de lucht als degene met TBC hoest. Na inademing komt de bacterie in de longen terecht en kan vervolgens in het lichaam ziekte veroorzaken. Als de bacterie in het opgehoeste slijm zit, wordt dit ‘open tuberculose’ genoemd

11. Een maagzweer

Een simpele bacterie leidt tot een ontsteking van het maagslijmvlies, dat weer in sommige gevallen leidt tot een maagzweer. Hoe besmetting met deze bacterie – de Helicobacter pylori – verloopt is nog niet helemaal bekend. Waarschijnlijk zit de verwekker zowel in de mond als in de ontlasting.

12. De WC-pot

De veroorzaker van diarree, het virus- of de bacteriële infectie, zit eigenlijk in de ontlasting. Toch wordt het vooral doorgegeven als je je handen niet goed wast na een toiletgang.

13. Je ouders

Een negatief denkpatroon is zeer besmettelijk is. Als je als kind opgroeit met een sombere ouder is de kans groot dat jij die pessimistische denkstijl overneemt. Hoe hechter de band met een negatief denkend persoon, des te makkelijker worden we aangestoken door zijn of haar stemming. Andersom werkt het (gelukkig!) ook; opgewekte ouders hebben vaak opgewekte kinderen.

14. Seks

Natuurlijk, seks kan een gevaarlijk activiteit zijn! Seksueel overdraagbare aandoeningen zoals chlamydia en gonorroe hebben een bacteriële ‘verwekker’ die via seks worden overgedragen. Andere soa’s worden op hun beurt door een virus overgedragen, zoals HIV en hepatitis B. Allemaal venijnige, slopende aandoeningen. Zo is chlamydia vooral voor vrouwen een verraderlijke infectie. Je hebt geen klachten of alleen vage klachten, waardoor je soms jaren doorloopt met chlamydia zonder het te weten. De chlamydia kan voortwoekeren en in het ergste geval leiden tot onvruchtbaarheid.