<-- NIET ACTIEF -->

Als je terugkomt van vakantie verlang je naar een ding: douchen. Snel eronder springen! Pas toch op. Als de kraan langer dan een week niet is gebruikt, kan daar de legionellabacterie inzitten. Zodra je de kraan opent, vernevelt de bacterie zich en loop je een verhoogde kans op een legionella-infectie. Wat kan je doen om die ziekmakende legionellabacterie direct je douche uit te werken?

Bacteriën zijn overal en soms is het maar beter dat je ze niet met het blote oog ziet – je zou er maar smetvrees van krijgen. Alhoewel, dat is juist het verraderlijke. Omdat je ze niet ziet, heb je soms geen flauw vermoeden waar die bacteriën zitten.

De douche is zo’n verraderlijke plek. De legionellabacterie kan in waterleidingen zitten en gaan groeien als het water stilstaat en het warmer is dan 25 graden. De legionellabacterie kan zich dan optimaal vermenigvuldigen. Als het water in kleine druppeltjes (nevel) in de lucht komt tijdens het douchen, kan je de bacterie inademen en besmet raken. Vaak is dat zonder gevolgen, maar soms kun je er griepachtige klachten van krijgen. In het ernstigste geval veroorzaakt de legionellabacterie een longontsteking.

Voorkom legionella in je douche

Dus kom je terug van die lange autorit of vliegreis, voel je je vies en plakkerig en wil je het liefst direct douchen … wacht! Laat de douchekop eerst even lopen. Als de legionellabacterie er inzit, kan deze wegspoelen.

  • Leg de douchekop op de grond en doe een handdoek of washandje om de douchekop. Zo voorkom je dat het water vernevelt en je de legionellabacterie alsnog de lucht in stuwt.
  • Zet de waterkraan op zijn heetst en laat het water 5 minuten lopen.
  • Zijn de 5 minuten om? Spring snel onder die douche!

Legionella in de waterkraan en tuinslang

Na een week thuiskomen en dan een fris glas water uit de kraan drinken is lekker, maar ook in de waterkraan kan de legionellabacterie zijn slag hebben geslagen omdat het water meer dan een week stilstond. Ondanks dat het risico op verneveling minder groot is, is het wijs de kraan 1 á 2 minuten door te laten lopen met warm water. Zo spoelen de eventuele aanwezige legionellabacteriën zo de gootsteen in. Zijn de 2 minuten om? Je hebt weer lekker schoon drinkwater.

In de tuin kan de legionellabacterie zich ophopen in het water in de tuinslang. Ben je klaar met het water geven aan de bloemen en planten? Zet de buitenkraan uit en laat de slang leeglopen. Rol de slang op en zet hem in de schuur of onder een boom of een andere koele plek.

Laat ook in je vakantiehuis de kraan even stromen

Deze watertips zijn natuurlijk ook nuttig als je op vakantie bent en in een vakantiehuisjes komt waarvan je denkt … hier is al even niemand geweest. Draai bij aankomst de kraan open en laat heet water door de leidingen spoelen. Zo, lekker gerust en gezond vakantie vieren!

Zo herken je een legionella-infectie

Check jezelf op deze symptomen: heb je last van hoge koorts, koude rillingen, ben je verward, soms kortademig of moet je overgeven of heb je diarree? Dan is er kans dat je besmet bent met de legionellabacterie. Dit gaat niet vanzelf over en het is belangrijk dat je naar een huisarts voor medicatie.