<-- NIET ACTIEF -->

Schoonmaakmiddelen kun je net zo goed zelf maken. Van glassex tot magnetronreiniger. Dat willen we natuurlijk testen, want werken die natuurlijke producten en maken ze je huis spik en span? Wij gaven de redactie van gezondNU een poetsbeurt met drie schoonmaakmiddelen van volledig natuurlijke ingrediënten. Wat werkt beter: de chemische of de natuurlijke?

Om te kijken of natuurlijke schoonmaakmiddelen echt werken letten we niet alleen op de effectiviteit. We checken ook het gemak, de geur en de ingrediënten.

Chemische keukenreiniger

Ingrediënten:
– Allesreiniger met wasactieve stoffen

Wasactieve stoffen, ook wel oppervlakteactieve stoffen of tensiden genoemd, zorgen ervoor dat het te reinigen materiaal vochtig wordt en losgemaakte vuil vast wordt gehouden. Door het sterke vetoplossende vermogen van deze stof kan het de natuurlijke vetmantel van je huid aantasten. Dat zorgt ervoor dat de huid gevoeliger wordt voor de opname van chemicaliën. Het maakt je huid droog, rood, ruw en schilferig. Draag dus handschoenen tijdens het schoonmaken. Of … gebruik de natuurlijke variant.

Natuurlijke keukenreiniger

Ingrediënten:
– Baking Soda
– Water

Voor deze allesreiniger heb je maar twee ingrediënten nodig: baking soda en water. Je kunt ook de baking soda op een vochtig doekje strooien en dit gebruiken om schoon te maken.

En voilà, het aanrecht was schoon. We moeten eerlijk toegeven dat het aanrecht eerst niet heel erg vies was en waarschijnlijk ook schoon geworden was met alleen een natte doek. Maar mocht je een aantal afdrukken van thee- en koffiekopjes hebben, kan de baking soda net het verschil maken.

Vlekken op het aanrecht of op plastic materialen zoals een snijdplank kan je ook verwijderen door met baking soda en water een pasta te maken, dit over de vlekken uit te spreiden en kort te laten intrekken. De vlekken zijn dan eenvoudig te verwijderen door de pasta weg te poetsen.

Werkt natuurlijke keukenreiniger?

Ja, als de keuken niet heel vies is. Als het hele blad aangekoekt is met restjes vet of eten, wordt het misschien wat lastiger. Positief: het laat geen nare geur achter.

Chemische magnetronreiniger

Ingrediënten:
– Niet ionogene oppervlakte-actieve stoffen
– NTA (nitrilotriazijnzuur)

Als je NTA binnenkrijgt kan het schadelijke effecten op het lichaam hebben. Daarnaast is het schadelijk voor waterorganismen. Niet-ionogene oppervlakte-actieve stoffen kunnen huidvetten en eiwitten in de huid oplossen. Zolang je de instructies op het etiket opvolgt is er niets aan de hand, maar je gebruikt natuurlijk liever een natuurlijke variant.

Natuurlijke magnetronreiniger

Ingrediënten:
– Baking soda
– Schuurspons
– Vochtige doek

Doe de baking soda op een vochtig sponsje en veeg daarmee de magnetron van binnen en buiten schoon. De aangekoekte resten in de magnetron gaan er echt niet af. Dat wordt dus schuren. Na een paar minuten boenen ziet de magnetron er een stuk beter uit, maar helemaal schoon is hij nog niet.

Werkt natuurlijke magnetronreiniger?

Dit middeltje werkt redelijk goed. Als je de restjes in de magnetron meteen opruimt, maakt deze reiniger je magnetron goed schoon.

Chemische glasreiniger

Ingrediënten:
– Ammoniak (ammonia)

Ammonia is één van de stoffen die de meest gebruikte schoonmaakmiddelen bevatten. Deze stof kan kunnen misselijkheid, braken, ontstekingen en tranende ogen veroorzaken. Daarnaast hebben milieudeskundigen ammoniak inverband gebracht met schade aan het zenuwstelsel, de lever en nieren én met kanker. Genoeg reden om te stoppen met ammonia gebruiken om je ramen te lappen. Maar wat gebruik je dan?

Natuurlijke glasreiniger

Wat heb je nodig?
– 1 liter warm water
– 75 ml schoonmaakazijn
– 1 theelepel maismeel

Met maar drie ingrediënten is dit recept super makkelijk te maken! De deur naar de redactie is van glas., ja hoor … vingerafdrukken en andere viezigheid! Hoog tijd dus om die eens even flink te gaan schrobben. Om goed te zien of het effect heeft krijgt een deel van het raam een schoonmaakbeurt en het andere deel niet. Met een aantal vegen over het glas is er al een groot verschil te zien. Even droogmaken met een andere doek en klaar ben je!

Werkt natuurlijke glasreiniger net zo goed?

Dit recept werkt, zelfs met een doek en een handdoek. Binnen een minuut is het schoonmaakmiddel klaar en kan je aan de slag met schoonmaken. Behalve dat het schoonmaakazijn niet de fijnste geur heeft, is het wel effectief. En van het overgebleven maismeel kan je ook nog eens iets lekkers bakken.