<-- NIET ACTIEF -->

Stoofpeertjes, pepernoten, appeltaart. Kaneel is een ster in de decemberkeuken. Daarbij is dit specerij meer dan alleen lekker, in dit stokjes steekt vooral een hoop gezonds. Zo zorgt kaneel voor duurzame energie en minder snackattacks en schijnt het het goed te zijn voor je cholesterolgehalte.

De Latijnse term voor kaneel is ‘Canelle’, wat stokje betekent. Naast dat dit specerij de ster is in bijna alle winter-en herfstrecepten, heeft het veel gezonde krachten. Kaneel:

  • zorgt voor duurzame energie en minder snackattacks. Kaneel houdt je bloedsuikerspiegel stabiel.
  • bevordert een gezonde spijsvertering: Kaneel wordt binnen de natuurgeneeskunde ingezet tegen misselijkheid, diarree en winderigheid
  • houdt je fit. Kaneel zit vol antioxidanten en kan daarom veroudering (rimpeltjes) ietsepietsie vertragen.
  • helpt je hart. Kaneel schijnt gezond te zijn voor je cholesterolgehalte, de vetdeeltjes in het bloed en ook je bloeddruk.
  • steunt je immuunsysteem. Kaneel zit vaak in huismiddeltjes tegen griep en verkoudheid, óók omdat het eigenhandig ziekteverwekkers uitschakelt.

Kaneel tegen rimpels

Fijne lijntjes rondom je lippen? Probeer dan ze deze zelfgemaakte ‘kaneelgloss’. Vermeng een theelepel olijfolie met een snufje kaneel en breng dit regelmatig aan op je lippen. De antioxidante werking van kaneel kan rimpeltjes een beetje gladstrijken.

Een natuurlijke luchtverfrisser

Deze natuurlijke luchtverfrisser vult je huis met kerstsfeer: vul een pan met een liter water, voeg drie kaneelstokjes en twee in stukken gesneden sinaasappelen of citroenen toe. Wat kruidnagel of steranijs toevoegen, aan de kook brengen en je zingt vanzelf Jingle Bells.

Kaneel tegen schimmels en insecten

Kaneel is niet alleen lekker en gezond als keukenkruid, maar ook onmisbaar in je tuin. Strooi in het voorjaar kaneel over jonge plantjes of vermeng kaneel door tuinaarde bij het planten van stekkies. Kaneel werkt als:

  • anti-schimmel-middel
  • insectenbestrijder (mieren en muggen)
  • natuurlijke ‘Pokon’ (bevordert de aanmaak van worteltjes)

Recept: alcoholvrije cider mét kaneel

Maak heerlijke warme alcoholvrije cider om op het nieuwe jaar te toasten: Snijd een appel, een sinaasappel en een stuk verse gember (ter grootte van een duim) in plakken. Voeg deze ingrediënten samen met drie kaneelstokjes en een theelepel piment toe aan een liter appelsap. Breng het geheel aan de kook en laat het twintig minuten pruttelen, zodat de smaken goed vermengen. Serveer warm. Proost, op je gezondheid en … een gelukkig nieuwjaar!

Doe-het-zelf: je eigen kaneelthee maken

Kaneelthee kant-en-klaar uit een zakje? Nergens voor nodig! Het is makkelijk zelf te maken. Doe drie kaneelstokjes in een theepot, schenk er een liter kokend water op. Een kwartiertje laten trekken. Dan een basis zwarte thee toevoegen, een paar minuten laten trekken en klaar is je eigen kaneelthee. Tip: gorgelen met kaneelthee kan bijdragen aan een frisse adem.